Miroslav Josef Bezecný: Dilema jménem přátelství

02.11.2022 7:35 | Komentář

Češi jedou bojovat na Ukrajinu - hlásal jeden titulek v novinách. Jen není jasné, na které straně budou bojovat.

Miroslav Josef Bezecný: Dilema jménem přátelství
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: psací stroj

Především se musí rozdělit na vojáky, kteří podepsali přísahu před rokem 1989 a po roce 1989. Protože vojáci před rokem 1989 složili vojenskou přísahu, že budou bránit Sovětský svaz. A nasadí i svůj život k dosažení vítězství. To ale znamená, že musí bránit Ukrajinu i Rusko. A pokud by v boji padli na té či oné straně, dostali by vyznamenání „Hrdina Sovětského svazu". 

Anketa

Co vy a kandidatura Andreje Babiše?

hlasovalo: 27188 lidí
Ale druhá strana by je mohla obvinit ze zrady. Ve stejné situaci jsou členové bývalého „Svazu Československo-Sovětského přátelství". Ti se zavázali slibem, že budou milovat všechny státy Sovětského svazu. Tedy Ukrajinu, Rusko, Lotyšsko, Litvu, Estonsko, Gruzii, Čečence a další. „Kdyby nad Moskvou se stáhla ruka vrahů, budeme ji bránit stejně jako Prahu...", napsal kdysi socialistický básník. Co s tím? Zbývá jim jen jedno jediné - sjednat si se svými „milovanými přáteli" Zelenským a Putinem schůzku na dače kdesi na Sibiři, popít vodku, pokouřit machorku, pobesedovat, pasavětovať a sjednat v tomto bratrovražedném boji alespoň klid zbraní. Mohli by být ale označeni za zrádce, protože oficiální doktrína USA, EU a NATO zřejmě je válčit, válčit a zase jen válčit. Milióny lidí musí zemřít ve spravedlivé válce za demokracii a svobodu, mír a šťastný a spokojený život. „Zbraně nesmí nám zrezivět", zpíval v šedesátých letech Karel Černoch. Zbrojařům by vyschl pramen peněz, nastala by krize z nadvýroby zbraní, nemohly by se likvidovat staré zásoby a zastaralé zbraně. A hlavně by se nemohl v širším měřítku testovat vývoj nových zbraní. A proto musíme v Evropě bojovat až do posledního Ukrajince, do posledního Slovana, do posledního Evropana. „Jsem pro, vždyť bejt proti nepomůže nic..." pokračoval v písničce Karel Černoch.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Benzinová auta ochromila nadvýroba

13:57 Zbyněk Fiala: Benzinová auta ochromila nadvýroba

Čínský automobilový průmysl narazil na odbytovou bariéru spalovacích motorů. V největších čínských m…