Miroslav Josef Bezecný: Zlaté české ručičky, ale...

19.04.2022 21:20 | Komentář

Chtěl jsem si koupit nové tepláky. Po velkém hledání jsem je nakonec sehnal v supermarketu, kde prodávají potraviny. Doma jsem se podíval na visačku - vyrobeno na Tchaiwanu. S tím se ale Vystrčil nepochlubil, kolik tepláků z Tchaiwanu přivezl. Tak proto on tam jel!?

Miroslav Josef Bezecný: Zlaté české ručičky, ale...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Výrobní linka, ilustrační foto

Koupil jsem si nové kalhoty - vyrobeno v Číně. My, taková velmoc, kde textilky byly takřka na každém rohu. Zapomínáme, že bezvřetenový tkalcovský stav je český vynález. Před rokem 1989 textilka OHARA Aš vyvážela české látky do Anglie. V Anglii na to dali jen své visačky, a prodali to zpátky k nám do Tuzexu. Holt ty anglické látky, to je jiná kvalita!? Ale nebyl to podvod, bylo to jen feudální tržní hospodářství. Okresní tajemník mi dal šálek s logem ČSSD. Na dně bylo - Made in China. Kde jsou české porcelánky? A kde je české broušené sklo, které bylo proslavené a žádané po celém světě? Dnes brousí sklo jen pár "kutilů" doma na koleně. Nedávno jeden komentátor napsal, že prý Češi nechtějí pracovat rukama. Otázka ale zní - kde se to mají naučit, a hlavně kde mají pracovat? Před rokem 89 měly všechny továrny učňovská střediska. Byly to fabriky ve fabrice. Ať už to bylo ČKD, Motorlet, ZPA, TOS, ELITE, DESTA, BSS, a stovky dalších. Kde dnes české továrny jsou? Kdosi nejprve rozkradl stroje, nechal budovy zchátrat a pak lukrativní pozemky skupoval za směšný peníz. Stejně jako se Hitler po obsazení Čech vyzbrojil moderními českými zbraněmi, tak se i po roce 1989 západ vybavil moderními českými stroji. Když jsem byl před časem jako delegát Československé vědeckotechnické společnosti na exkurzi v jedné německé továrně, říkal mi ředitel továrny, že má rád české dělníky. Protože zatímco německý dělník si odpracuje svých osm hodin a jde domů, český dělník přemýšlí, jak si ulehčit práci. A tím přispívá ke zvýšení produktivity práce. Zlaté české ručičky, ale kdo je to naučí?! Na průmyslovce jsme měli perfektně vybavené dílny, kde jsme vyráběli jednoduché součástky pro ČKD. Továrna škole platila, proto jsme měli všechny učební pomůcky zadarmo. Měli jsme ve škole soustružnu, zámečnickou dílnu, truhlárnu a kovárnu. Dnes průmyslováci umí anglicky a na počítači. To je zřejmě pro průmysl a vůbec pro život nejdůležitější.  A kde je česká námořní flotila? Pamatujete se na úderná hesla: "Chcete se zúčastnit řízení podniku? Zúčastněte se..." Ten samý člověk pak podepsal, že drobní akcionáři jsou brzdou rozvoje podniku, a že jsou povinni prodat majoritnímu akcionáři. Ovšem za cenu, kterou si nesmlouvavě určí majoritní akcionář.  Ale podvod tisíciletí má své jméno - kuponová privatizace.

Miroslav Josef Bezecný

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…