Miroslav Kňažko: Střemhlav dolů

18.09.2014 7:34

Komentář k vývoji cen ropy Brent - 1M futures v týdnu od 8. do 12. září 2014. 

Miroslav Kňažko: Střemhlav dolů
Foto: Archiv
Popisek: Ropný vrt

Je stále složitější hledat nová slova pro popis situace, která už téměř čtvrt roku nedá černému zlatu vydechnout a týden co týden tlačí jeho cenu na nová minima. Jiné to nebylo ani v uplynulém týdnu. Snad jen s tím rozdílem, že sestup nabral na obrátkách.

Nebezpečně blízko k psychologické hranici 100 USD za barel se Brent dostal už předminulý týden, kdy po dvouprocentním oslabení zavíral na 100,82 USD za barel. A za zbývající čtyři týdny neoslabil jen v jediném.

Stále rostoucí obavy z nadměrné nabídky a posilující dolar dominovaly na trhu i v uplynulém týdnu. Stodolarová hranice byla pokořená už hned během pondělního obchodování, byť se v závěru dne Brent udržel 20 % nad ní.

Už v následujícím dni se však okolo ní doslova přehnal a po sérii výrazných ztrát se ve čtvrtek ocitl až na 96,72 USD za barel. Což bylo nové dvouleté minimum.

Relativně hladké prolomení 100 dolarové úrovně okamžitě rozproudilo spekulace o možné intervenci ze strany kartelu OPEC, protože pro příjmy z ropy plněné rozpočty jejích členů může být „příliš“ nízká cena problémem.

Nyní se však zdá, že utáhnutí exportních kohoutů není na programu dne. Neboť klíčový členové kartelu považují aktuální pokles za dočasný a s nadějí vyhlížejí blížící se topnou sezónu.

Jestli zima dokáže zvrátit cenový propad, který za čtvrt roku dosáhl už 15 %, však není vůbec jisté. Jak se tento týden vyjádřila Mezinárodní energetická agentura, ekonomické zpomalení přicházející zejména z Evropy a Číny velmi citelně zredukovalo poptávku po ropě, a to právě v době pokračujícího nárůstu těžby, především v severní Americe.

Miroslav Kňažko, Senior Research Analyst, Sberbank Europe AG

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

Párování.

Probíhá párování koalice a opozice? Pokud ano, nejsou potom "obstrukce" jen divadlem pro voliče a opozice to koalici hodně usnadňuje?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: Pokles? Kdepak! Růst … potíží

13:57 Jiří Paroubek: Pokles? Kdepak! Růst … potíží

Na zemědělství se hodí stařičký vtip, že potíže růstu vystřídal růst potíží. Ty staré jsou stále nal…