Miroslav Kulhavý: Je nadávka „bílá svině“ rasisticky motivovaná?

22.04.2019 22:54

Reaguji na policejní zprávu, která uvádí, že bylo v loňském roce zaznamenáno 36 trestných činů s motivací proti Romům, o devět více než v r. 2017. Není známo, jaká byla protiprávní náplň u těchto 36 záznamů, ale obecně lze konstatovat, že prázdné nenávistné projevy jsou zbytečné či spíše kontraproduktivní.

Miroslav Kulhavý: Je nadávka  „bílá svině“ rasisticky motivovaná?
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Ilustrační foto

Co je však na takové zprávě naprosto nedostatečné a zavádějící, je její jednostrannost. Dočkáme se také zprávy, kolik bylo případů, kdy násilníky nebo aktéři nenávistných projevů byli Rómové? Že ne?! A proč? Že by ty počty „nevhodného chování“ byly od tohoto etnika násobně vyšší?! A to ještě tisíce drobných i větších incidentů nejsou hlášeny!

Romské organizace bubnují hrdě do světa, že by jejich etnikum mělo být více uznáváno, dokonce jako národ.  Je však příznačné, že při posledním sčítání lidu se jejich hrdost scvrkla na několik tisíc, když skutečnost je čítána ve statisících. K požadavkům patří také povinnosti. Vím, že jsou mezi námi slušní, pracující a také i studovaní příslušníci tohoto etnika, ale potíž je v tom, že je více vidět na tu druhou část – nepracující a dlouhodobě na dávkách, hluční a neplatící v MHD (revizor se jim raději vyhne), podílníci na drobné i větší kriminalitě atd. Potíž je také v tom, že ti lepší se těch horších straní, stydí se za ně. Ale nejlepší nápravu mohou uskutečnit nejlépe právě oni; od vlastních to má vždy větší váhu.

Osobní zkušenost: často jezdím přes stanici metra a autobusů „Vysočanská“ a jen od začátku roku jsem byl svědkem čtyř incidentů. Jednou jsem byl také „bílá svině“, když jsem si dovolil na žádost o cigaretu při odmítnutí doporučit muži středního věku, že když půjde pracovat, tak bude mít na celou krabičku; jindy se pán (naštěstí dobře stavěný) zastal dívky na pohyblivých schodech, když tři cikáni (pardon Rómové – to víte, starší ročník) pravítkem nadzvedávali poměrně krátkou sukni, aniž by to dívka zpozorovala – těch jmen a vyhrožování násilím, co ten pán schytal, bylo nepočítaně, včetně oblíbené „bílé svině“. Také stačí napomenutí od starší paní, že by parta „dovádějících“ měla umírnit slovník, že jsou tam děti a už je oheň na střeše; mohlo dojít i na strkání, kdyby se z lavičky nezvednul menší mladý svalovec, ze kterého se stal rázem hromosvod – „Co se do toho se..š?!“

Otázky závěrem: k čemu je taková policejní zpráva, když daleko výmluvněji by v kontrastu působila statistika o počtech Rómů ve vězení nebo odsouzených, o počtech dlouhodobě nepracujících a nebo třeba sociologická studie na neprospívání romských dětí ve škole a podíl rodičů na tomto stavu. A také někdo nestranný by mohl zveřejnit soubornou zprávu, co se působením více jak 140 (ne)ziskovek, které se intenzivně (dle výše platby od státu) věnují romské problematice, změnilo k lepšímu.

Ale to všechno se nesmí, to je tabu, to by bylo rasistické (i když pravdivé); lépe je jen zveřejnit, jak je této specifické komunitě ubližováno. Tedy, vy „bílé…“, chyťte se za nos!

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…