Miroslav Kulhavý: Téma je už dlouho na stole. Proč ho nezvedneš, ty naše veřejnoprávní Česká televize?

05.09.2016 10:12

Nepopírám, že islám byl jako téma již v několika různých pořadech, ale ať už šlo o vyjádření našich arabistů (kloužou po povrchu a nejdou k jádru věci), nebo muslimů, jednak ústy p. Abbáse (odmítaný reprezentant samotnými muslimy pro nekompletní názor se silně odstředivými výstřelky), nebo p. Alrawiho (představitele ÚMO s řadou vyhýbavých odpovědí, které tancují na hraně úmyslného zamlčování až nepravdy) a nebo dílčí komentáře od lidí z "terénu".

Miroslav Kulhavý: Téma je už dlouho na stole. Proč ho nezvedneš, ty naše veřejnoprávní Česká televize?
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Logo ČT

Nikdy však ještě nebylo položeno jednoznačné téma: "Evropské právo potažmo zákony ČR a islámská nauka." Není přece možné, aby to, co v islámu platí v Saudské Arábii, ale i v Pákistánu, v Turecku, v Eritrei, v Sýrii, v Iráku, v Iránu, v Tunisu nebo i v Egyptě atd., platilo na evropské půdě. A odtud  muslimové přicházejí a i když toho třeba o islámu moc nevědí, radikální evropští imámové je poučí.

Jistě, je všeobecně známo, že jsou v islámu různé směry a různé výklady základních textů. Nic proti, ale všechny musí být v souladu se zákony zemí, kam migranti přicházejí. Nestačí obecné prohlášení, že budou dodržovat zákony a ústavu, když vzápětí vše porušují v míře úměrné síle muslimské komunity. Každý příchozí by měl dostat příslušnou brožuru, "Kodex evropského muslima", a pak se musí rozhodnout: ber a nebo se otoč a jdi zpět. Onu brožuru však musí vypracovat sami muslimové, nikdo to za ně neudělá. Velmi blízké tomuto záměru jsou myšlenky muslima Hatema Berrezougy; naposled u p. Veselovského na DT/TV. Doporučuji.

Chtěl bych věřit, že je většina muslimů, kteří by takový kodex ctili. Moje víra je však už předem nahlodána dřívějšími anonymními průzkumy mezi muslimy v různých zemích v Evropě, kdy vysoké % z nich by demokratická pravidla vyměnili za právo šária. Co s tím? Má vůbec význam tlačit na ty "umírněné" a umírněné, aby něco vytvořili? 

Rovněž upozornění na případnou kriminalitu, která bude iniciována z pohledu islámské ideologie, by bylo na místě. Určitě by v posuzování nemělo být polehčující okolností  islámské vyznání (tak, jak se to děje v Německu a jinde), ale po výslovném upozornění předem by především násilné skutky měly být trestány přísněji než jiné a vůli zákonodárců (při změně příslušného zákona trestního práva) podpořit exemplárními tresty; myšleno na horní hranici sazby.

Je zřejmé, ty naše spící veřejnoprávní, že otázek na základní téma je dost; proč to neotevřeš?! I třeba jako seriál s různými hosty; kdo tomu brání? Je-li to pověstná autocenzura, není divu, jak jsi mnohými negativně vnímána. Prázdnotu na toto téma nezachrání Kubala s Assádem.

Když ne ty, tak to časem otevře někdo jiný a pak si svou veřejnoprávnost můžeš „naložit do octa“. Pak jsou ovšem oprávněné námitky koncesionářů; za polopravdy a mlčení platí mafie a ne řádný občan!

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ivo Strejček: 20 let členství ČR v EU - pozitiva se hledají těžko

12:17 Ivo Strejček: 20 let členství ČR v EU - pozitiva se hledají těžko

Dvacet let od vstupu České republiky do Evropské unie je významným výročím v historii naší země a za…