Miroslav Kulhavý: Vážnost Ústavního soudu je ohrožena, Rychetský zase promluvil

07.04.2021 16:25

Nestrannost ÚS předjímá, že soudce tohoto orgánu je mírně omezen na občanských právech - svobodě slova; jinak řečeno neměl by se zapojovat do politické soutěže, a to ani v komentářích, ze kterých by bylo zřejmé, kde jako občan stojí.

Miroslav Kulhavý: Vážnost Ústavního soudu je ohrožena, Rychetský zase promluvil
Foto: Repro ČT24
Popisek: Předseda Ústavního soudu ČR Pavel Rychetský

Zvláště to platí pro předsedu tohoto soudu, ale praxe toho současného ve funkci, p. Rychetského, je jiná. Nejenže vyzývá občany, aby to vládě u voleb spočítali, ale ještě se vymlouvá jako pětiletý kluk, když přišla řeč na zhruba tříletou prodlevu u volebního zákona. Nejprve vše házel (po rozhodnutí ÚS o zrušení části volebního zákona) na soudce zpravodaje (byť je v jeho kompetenci kontrola), v Partii na Primě rozvinul výmluvu na sněmovnu, která údajně svými inovacemi bránila ÚS rozhodnout. Myslím, že příště se konečně dočkáme vyjevení pravého důvodu, a to, že „důlek na kuličky neměl správné parametry, byl malý“, a proto se relaxační přestávka natáhla na tři roky.

A semlel toho více: Vláda dala ekonomii přednost před zdravím – kdyby se zeptal Dlouhého, tak by takový blábol nevypustil; vláda připravila lidi o svobody, ale zdraví neochránila – mudrc je navíc vizionář, když ví, že by s ponecháním všech svobod počet zemřelých nenarostl; mít starost o zdraví národa a přitom vyčítat vládě, že obešla sněmovnu při prodloužení nouzového stavu, je protimluv – v tomto případě jsou pro něj paragrafy důležitější než zdraví občanů.

Anketa

Je Janek Ledecký dezinformátor?

32%
68%
hlasovalo: 8687 lidí

Snad nejvíc mně pan předseda dostal nesmyslnou úvahou, že si lidé na okleštěné svobody zvyknou, a až jim to začne hodně vadit, bude už pozdě něco napravovat. A aby té uhozené úvaze dal korunu, odkázal pozornost na jednoznačnou historickou zkušenost. To je tak mimo mísu, jako kdyby bylo nutno si dávat pozor při jakémkoli ukládání věcí nad úrovní ramen, aby to nebylo považováno za nacistický pozdrav!

Nakonec vyjádřil obavu, že společnost je natolik rozhádaná a natolik se v ní i ve spojitosti s pandemií objevuje zášť, vztek i zklamání, že bude velmi těžké vrátit se po skončení pandemie do „normálu“.(citace z článku) To je vyjádření, jako kdyby autor včera spadl z Měsíce. Společnost je rozhádaná (tedy ne celá) už od první volby Zemana a druhá tomu ještě dodala, kdy knížecí pohrobci a později drahošovci nebyli schopni čestně uznat vítěze voleb. Rovněž „sluníčková“ a i jiná opozice jede program antibabiš a to nějaká ukončená pandemie nezmění.

Závěrem nelze nic jiného, než doporučit panu Rychetskému, aby sám sebe potrestal 100x opsaným textem vlastní rukou, který si bude jako mantru každé ráno předčítat: „Ústavní soudce, zvláště předseda tohoto soudu, nemá svým vyjádřením aktivně vstupovat do současného politického dění v ČR.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Filip Šebesta: O svobodě vdechovat kouř, úpadku evropského autoprůmyslu a nekonečné záruční lhůtě

15:57 Filip Šebesta: O svobodě vdechovat kouř, úpadku evropského autoprůmyslu a nekonečné záruční lhůtě

Denní glosa Filipa Šebesty