Miroslav Macek: Aby Maďarsko po vzoru Česka drželo hubu a krok?

01.12.2022 9:01 | Glosa

Čtvrteční glosy Miroslava Macka

Miroslav Macek: Aby Maďarsko po vzoru Česka drželo hubu a krok?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Macek

Za období leden až září 2022 narostl státní dluh o 434,6 miliard Kč, tedy průměrně měsíčně o 47,17 miliardy Kč. Do konce roku zbývají tři měsíce, takže je bohužel reálná šance, že absolutní výše státního deficitu za celý rok 2022 překročí tři bilióny Kč.

***

Evropská komise ve středu navrhla zablokovat Maďarsku výplatu 7,5 miliardy eur (183 miliard korun) ze strukturálních fondů Evropské unie kvůli trvajícím nedostatkům v boji s korupcí a při kontrole veřejných zakázek.
Komise zároveň schválila maďarský plán obnovy, na jehož základě má Budapešť dostat 5,8 miliardy eur z mimořádného krizového fondu. Výplatu peněz však komise podmínila zavedením dalších reforem.
Doufám jen, že vás ani na vteřinu nenapadlo, že by mohlo jít o vydírání, aby Maďarsko po vzoru Česka drželo hubu a krok.

***

Anketa

Skončí válka na Ukrajině v roce 2023?

57%
43%
hlasovalo: 17934 lidí

Ve svém prvním velkém zahraničním projevu britský ministerský předseda Rishi Sunak řekl, že Čína „systemicky“ oponuje britským hodnotám a zájmům. Řekl též, že tak zvaná „zlatá éra“ vztahů Velké Británie a Číny skončila, spolu s naivní ideou, že obchod automaticky vede k sociální a politické reformě.
Tolik zpráva.
Mám jí rozumět tak, že Velká Británie nikdy neoponovala a neoponuje čínským hodnotám a zájmům a nesnažila se nejen obchodem způsobit v Číně sociální a politickou změnu? Nebo tak, že kdo chce v uznání hodnot a zájmů reciprocitu, je automaticky nepřítel? Nebo jde o pouhý strach, že z bývalé velmoci se s růstem vlivu jiných postupně stane ještě méně vlivný multikulti stát topící se ve vlastních problémech?

***

Tisková konference 25. května 1999 v Bruselu. Na dotaz Norské tiskové agentury, proč NATO svým bombardováním připravuje 70 % srbské populace o elektřinu a dodávky vody, tiskový mluvčí Jamie Shea odpověděl: „Elektřina pohání také systémy velení a řízení. Pokud prezident Miloševič skutečně chce, aby všichni jeho obyvatelé měli vodu a elektřinu, stačí, když přijme pět podmínek NATO, a my toto tažení zastavíme. Dokud tak ale neučiní, budeme pokračovat v útocích na cíle, které dodávají elektřinu jeho ozbrojeným silám. Pokud to bude mít dopady na civilní obyvatelstvo, je na něm, aby se s tím vypořádal.“ Václav

***

Klaus:
Světová ekonomická centra se posouvají na východ. Původní centra - Evropa a Severní Amerika - v posledních desetiletích zřetelně ztrácejí svoji pozici, a to zvláště Evropa. V devadesátých letech USA a Západní Evropa vytvářely téměř 70 % světového HDP, nyní je to pouze 43%. Ten posun je ohromný a bude pokračovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Evropská unie - léčba otevřených ran solí

15:49 Ladislav Jakl: Evropská unie - léčba otevřených ran solí

Denní glosa Ladislava Jakla