Miroslav Macek: Bémův bezdrátový internet

21.05.2012 17:23

Pondělní glosy Miroslava Macka.

Miroslav Macek: Bémův bezdrátový internet
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Macek

Za éry pražského primátora Pavla Béma se dle současné radní pro informatiku Evy Vorlíčkové z TOP 09 v Praze utrácely stamiliony za projekty, které se zdály na první pohled potřebné, skončily však fiaskem. Příkladem budiž zakázka na zajištění bezdrátového připojení k internetu v celé Praze. Projekt totiž dodnes nefunguje a téměř šest set antén na šíření bezdrátového internetu, které se mezitím rozmístily po Praze, se bude muset z budov odstranit.
Bude velmi zajímavé sledovat, co se bude dít dál. Někdo přece musí být podepsaný pod smlouvou, která něco takového vůbec umožnila a někdo tu smlouvu musel schválit. Také lze jistě dohledat, komu a kam byly peníze za projekt odeslány. A pak už je nejvyší čas použít paragrafy, neboť fakt, že někdo v tomto případě nehospodařil s péčí řádného hospodáře, je zcela průkazný bez jakéhokoliv hledání dalších důkazů.

Bohumil Doležal v dnešních Lidovkách:
Z průzkumů SANEP k případu Rath vyplývá, že hlavní protagonista nevzbuzuje sice velkou důvěru (drtiá většina respondentů se domnívá, že by se měl vzdát všech politických funkcí), ale celá čtvrtina si zároveň myslí, že jde jen o politický konkurenční boj.
Takoví lidé ovšem potřebují nějakého spasitele, který všechno udělá za ně. Zatím tu byli Zemna, Paroubek, Rath, Bárta. Kdo bude další? Andrej Babiš? Česká politika se pohybuje v bludném kruhu.

Čtenář glos T. C. mi napsal:
Tak nám novináři - tentokrát na iHned - předvedli, že nejsou schopni reprodukovat (natož pak pochopit) ani tak jednoduché souvětí pana prezidenta Klause, kterým ve středu komentoval dění v kauze Rath. (texty jsou v plném znění, abych sám nepřivodil zkreslení).
V souhrnném přehledu se objevuje krátká citace (sestavuje "jum"):
14:25 - Prezident Václav Klaus reagoval na kauzu Davida Ratha. "Pokud je to pravda, je dobře, že policie konala tak rezolutně a nekompromisně, jak předvedla. Každá kauza tohoto typu ale nesmírně poškozuje Českou republiku," uvedl.
Stejné věty se objevují i v on-line reportáži (sestavuje Gracián Svačina?):
14:27 - Prezident Klaus se vyjádřil ke kauze Rath. "Pokud je to pravda, je dobře, že policie konala tak rezolutně a nekompromisně, jak předvedla. Každá kauza tohoto typu ale nesmírně poškozuje Českou republiku," uvedl prezident Václav Klaus.
 Nakonec se v on-line reportáži objeví rozhořčený komentář Pentra Honzejka:
16:50 - pomentátor Petr Honzejk: Klausova pravda
Prohlášení Václava Klause k Rathově kauze, začínající slovy: "POKUD JE TO PRAVDA, pak je dobře, že policie konala tak jak konala....", je hrozné. Mělo by začínat slovy: "Důvěřuji orgánům činným v trestním řízení, které jsou základním pilířem právního státu, a proto..." Prezident místo toho naznačuje, že to celé mohlo být na Ratha ušito. Jak to ví? Co vlastně ví? Nevyjadřuje se tak proto, že svou autoritou v devadesátých letech založil prostředí, kde "není možné najít způsob, jak rozlišit čisté a špinavé peníze?" Nebo proto, že, popírajíc sám sebe, nyní evropské dotace za "čisté" nepovažuje?
Policie přeci neodhaluje PRAVDU. Policie pracuje s podezřením. Pravdu neodhaluje ani soud. Ten rozhoduje jen o NEPOCHYBNÉ vině. Pokud Klaus požaduje PRAVDU, aby s postupem policie souhlasil, může napsat Ježíškovi a doufat, že místo něj nepřijde Lucifer.
Ale co píší například Lidovky nebo Metro?
"Pokud je všechno tak, jak se z médií dozvídám, tak pak je velmi dobře, že naše policie tak rezolutně a nekompromisně koná, jak nám to předvedla," uvedl Klaus.
Pan prezident tedy nevyjadřuje nedůvěru v práci policie, ale v práci novinářů. A speciálně pan Honzejk svým komentářem potvrzuje, že pan prezident má u některých novinářů důvod vskutku závažný.

reklama

autor: Miroslav Macek

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Jemelík: Perly senátorky Kovářové

9:44 Zdeněk Jemelík: Perly senátorky Kovářové

Z fotografie na stránkách Parlamentních listů se na mne usmívá veselá stařenka. Je to senátorka Dani…