Miroslav Macek: Něco je zřejmě jinak, než očekávali experti

23.03.2022 9:01 | Glosa

Středeční glosy Miroslava Macka

Miroslav Macek: Něco je zřejmě jinak, než očekávali experti
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Macek

Vysoké ceny plynu dostávají obchodníky pod tlak. Pražská plynárenská požádala Prahu o pomoc ve výši dvou miliard korun. Podle ERÚ je situace vážná pro všechny dodavatele. Podobnou situaci řeší obchodníci s plynem v celé Evropě.
„Situace je skutečně vážná pro všechny dodavatele a v případě dalšího růstu cen na burze může ohrožovat i jinak stabilní společnosti. Jde o mimořádné zhoršení situace na energetických trzích v přímém důsledku ruské agrese, která nadále akceleruje již tak extrémní vývoj,“ řekl mluvčí Energetického regulačního úřadu Michal Kebort.
„V přímém důsledku ruské agrese“ ovšem stále proudí nasmlouvané množství plynu dokonce i na Ukrajinu, nejen do Německa, k nám a do dalších zemí. Nejde spíš o přímý důsledek dlouhodobého tlaku USA (vzpomeňte na tanečky kolem Nordstream 2) co nejrychleji donutit Evropu přejít na jiné, podstatně dražší dodavatele, včetně LPG z USA?

***

Rusko pokračuje ve splácení svých zahraničních dluhů. Minulý týden splatilo dva dluhopisy ve výši 117 milionů dolarů (zhruba 2,6 miliardy Kč) a v pondělí zaplatilo úroky ve výši 66 milionů (zhruba 1,5 miliardy Kč) z dalšího dluhopisu splatného do konce měsíce. V pondělí tuto platbu v dolarech zpracovala americká banka JPMorgan, uvedl server Business Insider. Moskva zatím nenaplňuje očekávání mnoha analytiků a investorů, kteří Rusku vlivem přísných ekonomických sankcí ze strany západních zemí, předpovídali brzkou platební neschopnost.
Tolik zpráva. Něco je zřejmě jinak, než očekávali experti.

Anketa

Vážíte si Jaromíra Nohavici?

94%
3%
hlasovalo: 42035 lidí

***

Ceny masa letí nahoru, třeba u vepřové kýty vyskočila za tři měsíce o 80 procent. To se projeví i v ceně výrobků, takže v průměru výrobci čekají zdražení zhruba o 20 procent. Špatná zpráva je, že zdražuje i drůbež a hovězí.
Tolik zpráva. Něco je zřejmě jinak, než očekávali experti: Český spotřebitel by v roce 2022 neměl čekat drastické zdražení masa. Obchodníci budou cenu navyšovat kontinuálně během delšího časového období, aby pro zákazníky nenastal šokový moment.

***

Dnešní zpráva:
V rámci mezinárodních sankcí bylo zabaveno v zahraničí 78 ruských letadel. Ruský ministr dopravy přiznal krádež zahraničních dopravních letadel, které měly ruské aerolinky pronajaté.

***

František Matějka na Facebooku:
Když vidím, jak snadným způsobem prochází u voličů v Evropě ty hromady opatření, rozhodnutí, nařízení, regulací, společných politik, nových veřejných dluhů, tištění ničím nekrytých peněz, mazání nepohodlných informací, dehonestace opozičních názorů, výuka jediných pravd, tvorba seznamů nepřátel pokroku, nebo systémová přerozdělování bohatství a budování nové „spravedlivé“ společnosti plné sdílených nároků bez osobní odpovědnosti, jeden by skoro řekl, že demokracie s rovným volebním právem je nakonec paradoxně nikoliv cestou ke svobodě, nýbrž požehnáním pro realizaci kolektivistických a socialistických myšlenek a naplněním vlhkých snů jejich otců, přičemž ovšem nutno jedním dechem dodat, že se tak zkrátka děje z vůle většiny, která sice nemusí mít nutně pravdu, ale ostatní zválcuje, a že většina lidí prostě taková vždy byla, je a bude, neboť je to pohodlnější a méně to bolí, a jen občas, jakoby náhodou, mají někteří z nás to štěstí, že zažijí časoprostorové vývojové výjimky, jako třeba...devadesátá léta minulého století.

***

Čtenář glos S. K. mi napsal:
V souvislosti s potížemi Škody Auto kvůli válce na Ukrajině mě zaujala informace, že firma loni navzdory poklesu prodeje aut zvýšila provozní zisk o 43,2 procenta na 1,08 miliardy eur (26,8 miliardy korun). Ještě více ale to, že mladoboleslavská automobilka byla v minulém roce vůbec největším příjemcem podpory z vládního programu Antivirus. Stát jí v době epidemie poskytl na mzdy přes 1,33 miliardy korun.

***

Čtenář glos K. J. mi napsal:
Vzhledem ke zrušení Čajkovského střevíčků v ND konstatuji, že onen počin zas až tak moc Rusko nepoškodí. Právem se domnívám, že by se měla celosvětově a bez náhrady zrušit například Mendělejevova periodická soustava. Rusové pak sednou na zadek.

***

Čeština je jazyk vtipný:
Když sleduji ceny benzinu a nafty u pump, nejsem si jistý, zda byly sankce uvaleny na Rusko nebo na nás.

reklama

autor: PV

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: Tatínkovo výročí

15:22 Jiří Weigl: Tatínkovo výročí

Letos v pátek 12. dubna by bylo mému otci 100 let. Zemřel velmi mladý v roce 1963, bylo mu 39 roků. …