Miroslav Novák: ČNB opět překvapila a potřetí v řadě razantně zvýšila úrokové sazby

22.12.2021 18:18 | Komentář

Bankovní rada ČNB na dnešním zasedání nakonec zvýšila úrokové sazby rovnou o 1 procentní bod (p.b.) místo očekávaných 0,75 p.b. Hlavní sazba tak nově činí 3,75 %. Dnešní zvýšení sazeb je sice nad tržním odhadem, ale tak úplně překvapivé to není, protože již předem někteří členové bankovní rady avizovali, že budou opět hlasovat pro výrazné zvýšení sazeb. Při pohledu na vývoj jádrové složky inflace nebo inflace ve službách se bankovní radě vlastně ani nelze divit, že takto reaguje, protože inflační dynamika je skutečně velice silná.

Miroslav Novák: ČNB opět překvapila a potřetí v řadě razantně zvýšila úrokové sazby
Foto: Archiv MN
Popisek: Ing. Miroslav Novák, analytik společnosti AKCENTA CZ

Razantní prosincové zvýšení úrokových sazeb ze strany bankovní rady ČNB zároveň nelze brát jak konečnou úroveň. Na tiskové konferenci guvernér J. Rusnok uvedl, že hlavní úroková sazba může jít s ohledem na velmi prudký růst inflace i výrazně nad 4 %. Cyklus utahování měnové politiky tak podle mě může nakonec kulminovat až ve 2. čtvrtletí příštího roku s hlavní sazbou až těsně pod 5 %.

Koruna dostala na tiskové konferenci s J. Rusnokem důležitý impuls k dalšímu posílení. J. Rusnok totiž avizoval, že úrokové sazby mohou jít na začátku příštího roku dále rychle nahoru. Zároveň zdůraznil, že koruna neposiluje tak rychle jak ČNB očekávala. V závěru letošního, případně na začátku příštího roku, je podle mě stále pravděpodobnější, že koruna zamíří pod hranici 25 CZK/EUR.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…