Miroslav Novák: Inflace by měla kulminovat na začátku 3. čtvrtletí

11.06.2022 12:21 | Komentář

Spotřebitelská inflace v květnu dále prudce rostla a opět tak překvapila směrem nahoru. Oproti dubnu spotřebitelské ceny vzrostly o 1,8 % a v meziročním srovnání již o 16 %! Meziroční květnová inflace se tak nachází výrazně nad prognózou ČNB s 14,9 %.

Miroslav Novák: Inflace by měla kulminovat na začátku 3. čtvrtletí
Foto: Archiv MN
Popisek: Ing. Miroslav Novák, analytik společnosti AKCENTA CZ

Vysoká květnová inflace v kombinaci s obměnou bankovní rady ČNB vytvářejí pro centrální bankéře prostor pro poslední razantní zvýšení úrokových sazeb na konci června a to minimálně o 100 bazických bodů.

V meziměsíčním srovnání v květnu velmi prudce zdražovaly především potraviny. Dále však rostly i ceny energií, což platilo především pro zemní plyn. Vzhledem k růstu cen ropy zdražily pohonné hmoty. Další růst cen se však v květnu nevyhnul ani jádrové složce inflace. V souhrnu se opět zdražovalo téměř ve všech oddílech spotřebního koše.

V meziročním srovnání byl v květnu těžištěm cenového růstu oddíl bydlení, voda, energie a paliva (zhruba třetina inflace) a to především kvůli prudkému růstu cen elektřiny, plynu a tzv. imputovaného nájemného. Až na výjimky se však výrazně zdražovalo ve všech oddílech spotřebního koše. Z citlivých položek dále významně zdražovaly potraviny. Meziročně výrazně dražší byly ceny v oddílu doprava a to jak u pohonných hmot, tak i u automobilů. Rostoucí náklady v kombinaci se silnou poptávkou domácností se i nadále promítaly do zdražování v oddílu stravování a ubytování. V souhrnu v květnu opět prudce zdražovalo zboží i služby.

Inflace by měla kulminovat na začátku 3. čtvrtletí kolem 17 % a následně velmi pozvolna zpomalovat. Po celou druhou polovinu letošního roku je však nutné počítat s meziročním růstem cenové hladiny velmi výrazně nad 10 %. V souhrnu za celý letošní rok lze očekávat růst inflace v rozmezí 14 – 15 % a vysoké ceny se tak budou negativně promítat do slabší spotřeby domácností. Pravděpodobnost hospodářské recese se jednoznačně zvyšuje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

20:57 Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

Vyjádření experta Trikolory k útokům na kritiky války.