Miroslav Novák: Komentář k průmyslové produkci – prosinec 2019

06.02.2020 18:24

Výsledně prosincová čísla z průmyslu nevyznívají příliš optimisticky a potvrzují, že se domácímu průmyslu v závěru loňského roku nedařilo. To ostatně již dopředu signalizovaly slabé indexy podnikatelských nálad (PMI) a nepříznivý vývoj nových zakázek v posledních měsících.

Miroslav Novák: Komentář k průmyslové produkci – prosinec 2019
Foto: red
Popisek: Akcenta

Prosincová čísla z domácího průmyslu v negativním slova smyslu navázala na předchozí měsíce a potvrdila probíhající pokles průmyslové produkce. V prosinci oproti listopadu průmysl poklesl o 0,9 % a v meziročním srovnání o 0,9 %, respektive o 3,4 % po očištění o nestejný počet pracovních dnů.

V prosinci došlo k výraznému poklesu produkce motorových vozidel (-10,3 % r/r) a kovodělného průmyslu (-7,2 % r/r). Některá odvětví sice zaznamenala růst, když se dařilo výrobě elektrických zařízení (9,1 % r/r) či farmaceutickému průmyslu (25,4 % r/r), jehož váha však v rámci celého průmyslu není příliš velká.

Částečně lze sice slabá prosincová čísla přičíst vyššímu čerpání dovolených v závěru roku, avšak pokud prosincový průmysl bereme i v kontextu předchozích měsíců, tak celkově nebylo 4. čtvrtletí příliš povedené. V prosinci navíc potřetí v řadě poklesly nové zakázky (-2,7 %). Pokles zaznamenaly jak domácí, tak i zahraniční zakázky. Z velkých odvětví poklesly v prosinci zakázky u výroby motorových vozidel a výroby počítačů, elektronických a optických přístrojů. Strojírenství a kovodělný průmysl se pohyboval kolem nuly a jedinou světlou výjimkou, kde zakázky výrazněji vzrostly byla výroba elektrických zařízení.

Výsledně prosincová čísla z průmyslu nevyznívají příliš optimisticky a potvrzují, že se domácímu průmyslu v závěru loňského roku nedařilo. To ostatně již dopředu signalizovaly slabé indexy podnikatelských nálad (PMI) a nepříznivý vývoj nových zakázek v posledních měsících. Výhled s ohledem na pokles nových zakázek ve 4. čtvrtletí není pozitivní ani pro začátek letošního roku.

V souhrnu za celý loňský rok průmyslová produkce poklesla o 0,5 %, což se podepsalo i pod snížení zaměstnanosti a to o 1,1 %. Zatímco v první polovině loňského roku byla ještě průmyslová aktivita s ohledem na řadu nepříznivých okolností ještě poměrně solidní, tak ve druhé polovině roku, a především v jeho závěru, nabral průmysl jednoznačně negativní trend.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: O ruských špionech

16:14 Petr Hampl: O ruských špionech

Denní glosy Petra Hampla.