Miroslav Novák: Květnová čísla z domácího průmyslu pozitivně překvapila

07.07.2022 20:48 | Komentář

Komentář k průmyslové produkci – květen 2022

Miroslav Novák: Květnová čísla z domácího průmyslu pozitivně překvapila
Foto: Archiv MN
Popisek: Ing. Miroslav Novák, analytik společnosti AKCENTA CZ

Oproti dubnu průmyslová produkce vzrostla o 2,4 % a v meziročním srovnání se zvýšila o 3,3 %. A překvapivě silný byl v květnu i růst nových zakázek o 9,0 % meziročně, přičemž tuzemské zakázky výrazně překonaly zakázky ze zahraničí. Opět je však třeba připomenout, že hodnota nových zakázek je udávána v běžných cenách, což je v prostředí aktuálně vysoké inflace zkreslující. 

Anketa

Co vy a letní dovolená?

hlasovalo: 6142 lidí

Dominantní vliv na růstu průmyslu měla v květnu výroba automobilů, když oproti dubnu produkce motorových vozidel vzrostla o silných 13,1 %. Ostatně toto již dopředu signalizovaly statistiky Sdružení automobilového průmyslu. Oživění produkce automobilů lze dát do souvislosti primárně se zlepšením situace v dodavatelských řetězcích, když automobilky byly v květnu schopné finalizovat výrobu. Zlepšení by v tomto směru mělo být patrné i v dalších měsících, když v meziročním srovnání bude navíc vyšší produkci aut pomáhat i nízká statistická základna z druhé poloviny loňského roku.

Pokud jde o meziměsíční růst produkce, tak další velká odvětví zpracovatelského průmyslu jako je výroba počítačů či kovodělný průmysl zůstala v květnu výrobní dynamikou daleko za automobily s výjimkou elektrických zařízení (4,8 % m/m). Ve strojírenství došlo k meziměsíčnímu poklesu produkce.

I v meziročním srovnání byly hlavním tahounem průmyslové produkce automobily a dále pak elektrická zařízení a chemický průmysl. Výrazný meziroční propad produkce byl zaznamenán ve výrobě ostatních dopravních prostředků.

Vyhlídky pro průmysl nejsou ani po velmi solidních květnových číslech nijak zvlášť optimistické. Růst průmyslové produkce bude dále tažen především staršími zakázkami, když poptávka začíná evidentně ochabovat, což signalizoval v červnu např. index PMI. Opticky bude průmyslová čísla zlepšovat oživení produkce automobilů. V souhrnu pro druhou polovinu letošního roku lze podle mě očekávat trend stagnující průmyslové produkce a i v souhrnu za celý rok lze očekávat průmysl zhruba na nule.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…