Miroslav Novák: Letos poprvé a naposled

03.05.2019 7:33

Bankovní rada ČNB v souladu s předpoklady na dnešním zasedání zvýšila úrokové sazby o 0,25 p.b., když hlavní úroková sazba, dvoutýdenní repo, bude nově činit 2,00 %.

Miroslav Novák: Letos poprvé a naposled
Foto: archiv
Popisek: Finance - ilustrační foto

Důležitým faktorem pro zvýšení úrokových sazeb bylo oslabení rizik ve vnějším prostředí. Guvernér J. Rusnok konkrétně zmínil odklad brexitu, mírně lepší hospodářské vyhlídky pro eurozónu a zvyšující se optimismus o dojednání obchodní dohody mezi USA a Čínou. Významnou roli hrál i slabší kurz koruny. Vše předchozí zároveň společně s domácími proinflačními faktory bankovní radu ČNB přimělo, aby v květnu hlasovala pro zvýšení sazeb. Guvernér. J Rusnok však dal zároveň zřetelně najevo, že zvýšení sazeb bylo letos velmi pravděpodobně poslední.

Ze zveřejněné situační zprávy k zasedání lze vyčíst, že bankovní rada pro letošní rok počítá oproti únorové makroekonomické prognóze s o něco rychlejším růstem spotřebitelské inflace v letošním roce, mírně slabším růstem domácí ekonomiky, stabilitou úrokových sazeb a pomalejším posilováním koruny vůči euru. A právě s ohledem na předpokládané pozvolnější posilování koruny vůči euru ve srovnání s předchozími prognózami ČNB, se výrazně snižuje prostor pro substituování slabšího devizového kurzu zvyšováním úrokových sazeb.

Koruna na samotné zvýšení úrokových sazeb téměř nereagovala. Na tiskovou konferenci s guvernérem J. Rusnokem reagovala mírným oslabením o zhruba šest haléřů. Z pohybu koruny je zřejmé, že zvýšení sazeb bylo trhem v ceně koruny již plně započteno. Oslabení koruny je nutné přičíst faktu že guvernér J. Rusnok dost jednoznačně informoval, že další zvýšení úrokových sazeb je letos již velmi nepravděpodobné. Nedomnívám se, že by toto zasedání bankovní rady mělo významněji ovlivnit obchodování koruny vůči euru v nejbližších týdnech.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…