Miroslav Novák: Maloobchod se po červnovém vzedmutí vrátil zpět do červených čísel

08.09.2022 9:32 | Komentář

Maloobchod se po červnovém vzedmutí vrátil zpět do červených čísel a to jak v meziměsíčním, tak i meziročním srovnání. Maloobchodní tržby v červenci oproti červnu poklesly o 0,6 % a oproti loňskému červenci o 7,2 %.

Miroslav Novák: Maloobchod se po červnovém vzedmutí vrátil zpět do červených čísel
Foto: Archiv MN
Popisek: Ing. Miroslav Novák, analytik společnosti AKCENTA CZ

Pokračuje tak negativní trend vývoje maloobchodu, když od poloviny loňského roku dochází v průměru k setrvalému poklesu maloobchodních tržeb. A na tomto negativním trendu se nic nezmění ani v nadcházejících měsících, když vysoká inflace a prudký růst cen energií budou omezovat spotřebitelský apetit domácností.

Meziměsíční pokles tržeb v červenci zaznamenali jak prodejci potravinářského, tak i nepotravinářského zboží a poklesly i tržby za prodej pohonných hmot. A to samé platí i v meziročním srovnání, když dvouciferně poklesly tržby za prodej pohonných hmot, avšak domácnosti výrazně šetřily i na potravinách a nepotravinářském zboží.

Jednou z mála výjimek, kde tržby obchodníkům meziměsíčně vzrostly, byl maloobchod s oděvy, obuví a koženým zbožím ve specializovaných prodejnách. V meziročním srovnání klesaly tržby ve všech segmentech maloobchodu (např. počítače, výrobky pro domácnost, sportovní výrobky) a výjimkou farmaceutického a zdravotnického zboží.

Setrvalý pokles maloobchodu v kombinaci s výrazným poklesem spotřebitelské důvěry ukazuje, že domácnosti ohledně spotřeby šláply prudce na brzdu. Není se ostatně čemu divit. Spotřebitelská inflace trhá rekordy a nejvíce v citlivých položkách jako jsou energie a potraviny. Obavy spotřebitelů z inflace jsou rovněž téměř rekordní a to samé platí i obavách z jejich vlastní finanční situace. Pokud jde o maloobchod, tak druhá polovina letošního roku bude z výše uvedených důvodů téměř jistě ve znamení dalšího setrvalého poklesu tržeb a v souhrnu za letošní rok lze očekávat meziroční pokles maloobchodu o zhruba 2 - 3 %.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…