Miroslav Novák: Meziroční výsledky průmyslu začínají ukazovat realističtější vývoj

07.01.2023 12:25 | Komentář

Průmyslová produkce v listopadu oproti říjnu vzrostla o 3,1 % a částečně tak kompenzovala slabá říjnová čísla. Meziroční růst průmyslu v listopadu zpomalil na 0,5 %.

Miroslav Novák: Meziroční výsledky průmyslu začínají ukazovat realističtější vývoj
Foto: Archiv MN
Popisek: Ing. Miroslav Novák, analytik společnosti AKCENTA CZ

Do meziročního srovnání již pomalu přestává vstupovat velmi nízká statistická základna z loňského roku, která souvisela s výpadkem produkce automobilů. Meziroční výsledky průmyslu tak začínají ukazovat realističtější vývoj, který není zkreslován právě loňskou nižší statistickou základnou.

K meziměsíčnímu růstu průmyslové produkce v listopadu přispívala především výroba motorových vozidel (+15,9 %), která kompenzovala slabá říjnová čísla. Silný meziměsíční růst si připsala i produkce ostatních dopravních prostředků a po říjnových odstávkách rovněž i energetika (v meziměsíčním, nikoliv v meziročním srovnání, kde se naopak odstávky v jaderných elektrárnách a teplejší počasí podepsaly pod meziroční pokles produkce).

Anketa

Kdo by hájil ČR před Bruselem lépe?

hlasovalo: 28224 lidí

Pohled na další velká odvětví zpracovatelského průmyslu už meziměsíční optikou tak optimistický není – kovodělný průmysl (+0,8 % m/m), strojírenství (+0,3 % m/m), elektrická zařízení (-2,2 % m/m) a počítače a elektronické přístroje (-3,9 % m/m).

Hodnota nových zakázek v listopadu meziročně vzrostla o 9,8 %, ale jejich vývoj začíná zpomalovat a nelze zapomínat ani na to, že nové zakázky jsou udávány v běžných cenách a jsou tak zkresleny vysokou inflací

V neposlední řadě začínají průmyslové podniky přistupovat k mírné redukci pracovních pozic, když průměrný evidenční počet zaměstnanců v průmyslu se v listopadu meziročně snížil o 0,3 %. Zaměstnanost v průmyslu bude pravděpodobně klesat i v průběhu letošního roku a to především u energeticky náročných odvětví.

To, že samotný závěr loňského a začátek letošního roku bude z pohledu průmyslu slabší, indikuje např. index PMI či konjukturální průzkumy. Průmyslové podniky budou letos zatíženy jak vysokými cenami energií a to i přes aplikaci cenových stropů, tak pravděpodobně i slabší zahraniční poptávkou. S ohledem na vysoké úrokové sazby se zvyšují i náklady podniků na financování.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: Lhali nám před lety, nebo nám lžou dnes?

11:34 Jiří Paroubek: Lhali nám před lety, nebo nám lžou dnes?

Ti, kteří ovládají náš svět, a tím i naše životy, spoléhají na krátkost a nedokonalost naší paměti. …