Miroslav Novák: Nezaměstnanost - podíl nezaměstnaných osob

08.10.2018 11:01

Jinak na pracovním trhu zůstává vše v zajetých kolejích. Většina firem napříč celou ČR bojuje s akutním nedostatkem zaměstnanců, když převažuje poptávka po méně kvalifikovaných pracovnících jako jsou montážní dělníci či pomocní pracovníci ve výrobě a ve stavebnictví.

Miroslav Novák: Nezaměstnanost - podíl nezaměstnaných osob
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Na úřadech práce mají napilno

Podíl nezaměstnaných osob v září poklesl na 3,0 % ze srpnových 3,1 %. K zářijovému snížení nezaměstnanosti pomohla především vyšší aktivita na pracovním trhu, když během léta je přeci jen fluktuace zaměstnanců o něco nižší.

Pozitivní trend tvorby pracovních míst pokračoval i v září, když nabídka volných pracovních míst vzrostla na 316,1 tis. ze srpnových 312,2 tis. S ohledem na zpomalující růst domácí ekonomiky a pokračující rychlý růst mezd však bude dynamika tvorby nových pracovních míst v nadcházejících měsících zvolňovat.

Ve světle zpomalení tempa růstu české ekonomiky se v poslední době častěji hovoří o tom, že se poptávka po nových zaměstnancích začíná ze strany zaměstnavatelů pozvolna snižovat. Například podle zářijového indexu PMI ve zpracovatelském průmyslu zaměstnanost vzrostla nejméně od roku 2016 a pomalejší byla i tvorba pracovních příležitostí. Oproti tomu, např. Manpower index práce pro 4. čtvrtletí ukazuje, že velké firmy mají stále zájem o nové zaměstnance a hledají je stále intenzivněji. Ochota malých podniků nabírat nové pracovníky je však výrazně nižší. Vysvětlení je nasnadě. Na malé podniky rychleji dopadá silný růst mezd v domácí ekonomice, který se promítá i do poklesu jejich ziskovosti a tím pádem i do jejich nižší poptávky po nových zaměstnancích.

Jinak na pracovním trhu zůstává vše v zajetých kolejích. Většina firem napříč celou ČR bojuje s akutním nedostatkem zaměstnanců, když převažuje poptávka po méně kvalifikovaných pracovnících jako jsou montážní dělníci či pomocní pracovníci ve výrobě a ve stavebnictví. Vysoká poptávka zůstává ze strany firem i po řidičích nákladních vozidel, svářečích či skladnících.

Podíl nezaměstnaných osob v souhrnu za celý letošní rok bude pravděpodobně činit jen 3,1 %. Zároveň je však třeba zmínit, že prostor pro další pokles nezaměstnanosti je již jen velmi omezený.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

20:57 Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

Vyjádření experta Trikolory k útokům na kritiky války.