Miroslav Novák: Podíl nezaměstnaných osob - listopad

10.12.2019 12:16

Podíl nezaměstnaných osob v listopadu v souladu s předpoklady stagnoval na 2,6 %, když počet nezaměstnaných oproti říjnu mírně vzrostl o 0,8 tis. na 197,3 tis. Počet nabízených volných pracovních míst oproti říjnu rovněž mírně vzrostl o 1,2 tis. na 338,7 tis.

Miroslav Novák: Podíl nezaměstnaných osob - listopad
Foto: red
Popisek: Akcenta

Domácí ekonomika sice zpomaluje a některé podniky začínají snižovat zaměstnanecké stavy, v souhrnu však situace na pracovním trhu zůstává i nadále velmi příznivá. Počet nabízených volných pracovních míst dále výrazně převyšuje počet uchazečů o zaměstnání, počet nezaměstnaných je nejnižší od roku 1997 a míra nezaměstnanosti v Česku je stále suverénně nejnižší v rámci zemí Evropské unie.

Pracovní trh se v současnosti pohybuje na svých limitech. Nezaměstnanost vyjádřená podílem nezaměstnaných osob je rekordně nízká a možnost jejího dalšího poklesu je již velmi omezený. Navíc se ze strany firem začínají objevovat signály slabší poptávky po nových zaměstnancích.

Rovněž struktura volných pracovních míst se zatím významněji nemění. I nadále převažuje poptávka po méně kvalifikovaných pracovnících jako jsou montážní dělníci či pomocní pracovníci ve výrobě a ve stavebnictví. Vysoká poptávka zůstává ze strany firem i po řidičích nákladních vozidel, svářečích či skladnících.

Do konce letošního roku již žádný výraznější pokles nezaměstnanosti očekávat nelze, když naopak v prosinci podíl nezaměstnaných osob s ohledem na negativní sezónnost vzroste ke 3 %. V souhrnu za celý letošní rok se bude podíl nezaměstnaných osob nacházet na 2,8 %.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

16:07 Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

Jak víceméně poněkud nezajímavě stručně sdělila některá média, v úterý 16. dubna Ministerstvo práce …