Miroslav Novák: Podíl nezaměstnaných osob – srpen 2018

10.09.2018 20:33

Jedním z důvodů, proč nezaměstnanost v srpnu výrazněji neklesla tak může být fakt, že některé osoby využily současných příznivých podmínek na pracovním trhu a rozhodly se přes léto dobrovolně setrvat v pozici nezaměstnaných.

Miroslav Novák: Podíl nezaměstnaných osob – srpen 2018
Foto: Hans Štembera
Popisek: Výrobní linka, ilustrační foto

Nezaměstnanost vyjádřená podílem nezaměstnaných osob se v srpnu udržela na 3,1 %. V srpnu ve srovnání s červencem sice došlo k mírnému poklesu nezaměstnaných o 1,1 tis. na 230,5 tis., což však nestačilo k tomu, aby souhrnný ukazatel nezaměstnanosti významněji poklesl. Na druhé straně počet volných nabízených míst se v srpnu dále zvýšil, a to o 3,2 tis. na 313,2 tis.

Srpen patří obecně k měsícům s celkově nižší aktivitou v nabírání nových zaměstnanců. Letos v srpnu navíc počet nezaměstnaných rozšířili absolventi, kterých bylo na konci srpna registrováno lehce přes 7 tis.

I přes setrvání podílu nezaměstnaných osob na úrovni 3,1 % zůstává situace na pracovním trhu velmi pozitivní, když důkazem jsou jak samotné velmi nízké úrovně nezaměstnanosti napříč kraji ČR, tak i rekordně vysoký počet nabízených volných pracovních pozic. Jedním z důvodů, proč nezaměstnanost v srpnu výrazněji neklesla tak může být fakt, že některé osoby využily současných podmínek na pracovním trhu a rozhodly se přes léto dobrovolně setrvat v pozici nezaměstnaných.

Jinak na pracovním trhu zůstává vše v zajetých kolejích. Většina firem napříč celou ČR bojuje s akutním nedostatkem zaměstnanců, když převažuje poptávka po méně kvalifikovaných pracovnících jako jsou montážní dělníci či pomocní pracovníci ve výrobě a ve stavebnictví. Vysoká poptávka zůstává ze strany firem i po řidičích nákladních vozidel, svářečích či skladnících.

Podíl nezaměstnaných osob v souhrnu za celý letošní rok dále poklesne a může činit dokonce jen 2,9 %. Poptávka po zaměstnancích totiž zůstává rekordně vysoká a počet firem, které plánují nabírat nové zaměstnance i nadále silně převyšuje počet těch, které chtějí propouštět.

Index spotřebitelských cen – srpen 2018

Rychlý růst mezd a velmi nízká nezaměstnanost se podepisují pod zvyšující se domácí inflační tlaky. To je velmi dobře vidět z vývoje cen neobchodovatelných položek, zjednodušeně především služeb. K růstu meziroční inflace stále více přispívají také náklady spojené s bydlením.

Spotřebitelské ceny v srpnu oproti červenci vzrostly o 0,1 % a v meziročním srovnání inflace zrychlila na 2,5 %.

K meziměsíčnímu růstu cen přispívaly především vyšší náklady spojené s bydlením, ať již se to týkalo samotného nájemného či cen elektřiny a teplé vody. Rychle pokračovalo i zdražování dovolených a dražší byly i nealkoholické nápoje. V meziměsíčním srovnání naopak poklesly ceny zeleniny a ovoce, zlevňoval i alkohol či oděv a obuv.

Meziročně táhly inflaci nahoru opět především vyšší náklady spojené s bydlením. Dvouciferným tempem rostly v srpnu ceny pohonných hmot a dovolených.

Rychlý růst mezd a velmi nízká nezaměstnanost se podepisují pod zvyšující se domácí inflační tlaky. To je velmi dobře vidět z vývoje cen neobchodovatelných položek, zjednodušeně především služeb. K růstu meziroční inflace stále více přispívají také náklady spojené s bydlením.

Vše nasvědčuje tomu, že se nejen v srpnu, ale i ve zbylých měsících letošního roku, bude inflace bezpečně pohybovat nad hladinou 2 %. Česká národní banka má tak v tomto směru otevřený prostor k dalšímu zvyšování úrokových sazeb.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

20:57 Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

Vyjádření experta Trikolory k útokům na kritiky války.