Miroslav Novák: Podíl nezaměstnaných osob (únor)

09.03.2020 16:16

Podíl nezaměstnaných osob v únoru poklesl na 3,0 % z lednových 3,1 %. Aktivita na pracovním trhu je v únoru obecně nižší a statistika nezaměstnanosti je zatížena negativní sezónností. V letošním únoru to však úplně neplatilo, protože letošní teplá zima přeje například stavebním pracím.

Miroslav Novák: Podíl nezaměstnaných osob (únor)
Foto: Archiv MN
Popisek: Ing. Miroslav Novák, analytik společnosti AKCENTA CZ

Domácí ekonomika na začátku letošního roku pravděpodobně dále mírně zpomalovala a některé podniky, především ty průmyslové, snižovaly zaměstnanecké stavy. Pozitivem v tomto směru je, že poptávka ze strany neprůmyslových podniků po nových zaměstnancích zůstává zatím silná.

V souhrnu situace na pracovním trhu zůstává na začátku letošního roku i nadále příznivá s vysokým počtem nabízených volných pracovních míst (351,6 tis. – historický rekord), který výrazně převyšuje počet nezaměstnaných (227,4 tis.). Míra nezaměstnanosti v Česku je rovněž stále suverénně nejnižší v rámci zemí Evropské unie.

Pracovní trh se v současnosti pohybuje na svých limitech. Nezaměstnanost vyjádřená podílem nezaměstnaných osob je rekordně nízká a možnost jejího dalšího poklesu je s ohledem na zpomalující ekonomiku v podstatě vyloučená. Navíc se ze strany některých firem začínají objevovat signály slabší poptávky po nových zaměstnancích.

Struktura volných pracovních míst se zatím významněji nemění. I nadále převažuje poptávka po méně kvalifikovaných pracovnících jako jsou montážní dělníci či pomocní pracovníci ve výrobě a ve stavebnictví. Vysoká poptávka zůstává ze strany firem i po řidičích nákladních vozidel, svářečích či skladnících.

V průběhu letošního roku lze očekávat stagnaci sezónně očištěné nezaměstnanosti a pozvolný úbytek nabídky volných pracovních míst. Podíl nezaměstnaných osob se v souhrnu za celý letošní rok bude pohybovat lehce pod 3 %.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…