Miroslav Novák: Reálný vývoj nových zakázek příliš nekoresponduje s měkkými indikátory

09.05.2019 14:57

Pozitivem je, že reálný vývoj nových zakázek příliš nekoresponduje s měkkými indikátory. Například index PMI v posledních měsících signalizuje silný pokles nových zakázek, což však zatím tvrdá data příliš nepotvrzují.

Miroslav Novák: Reálný vývoj nových zakázek příliš nekoresponduje s měkkými indikátory
Foto: pixabay.com
Popisek: Průmysl - ilustrační foto

Průmyslová produkce se v březnu pohybovala kolem nuly. Oproti únoru o 0,1 % poklesla, zatímco v meziročním srovnání pro změnu o 0,1 % vzrostla. Do černých čísel v meziročním srovnání dostal souhrnnou průmyslovou produkce zpracovatelský průmysl, zatímco příspěvek energetiky byl tentokráte záporný.

K březnovému růstu průmyslové produkce přispívaly hlavní odvětví zpracovatelského průmyslu, a to konkrétně motorová vozidla (3,7 %), výroba počítačů, elektronických a optických přístrojů (14,5 %) a v neposlední řadě i strojírenství (2,9 %). Dvouciferný pokles produkce naopak v březnu zaznamenala energetika (-13,8 %).

Z březnových dat stojí za pozornost nové zakázky, které meziročně vzrostly o velmi solidních 6 %. Nové zakázky ze zahraničí přitom vzrostly o 2,4 %, zatímco ty tuzemské o plných 14,3 %. Pozitivem je, že reálný vývoj nových zakázek příliš nekoresponduje s měkkými indikátory. Například index PMI v posledních měsících signalizuje silný pokles nových zakázek, což však zatím tvrdá data příliš nepotvrzují.

Výsledek průmyslu za 1. čtvrtletí zároveň ukázal, že ve srovnání s předchozím čtvrtletí průmyslová produkce o 1,2 % poklesla a v meziročním srovnání se téměř zastavila (+0,2 %). To se samozřejmě promítne i do ukazatele HDP, kde se hlavním zdrojem růstu domácí ekonomiky stává sektor služeb.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

16:07 Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

Jak víceméně poněkud nezajímavě stručně sdělila některá média, v úterý 16. dubna Ministerstvo práce …