Miroslav Novák: Růst mezd i nadále předbíhá produktivitu práce

04.06.2019 20:10

Růst mezd i nadále předbíhá produktivitu práce, což může mít v několikačtvrtletním nadhledu negativní dopad na konkurenceschopnost domácích podniků. Pozitivem ve vztahu ke konkurenceschopnosti zůstává alespoň to, že podobně rychlý či rychlejší růst mezd mají i další země skupiny V4 jako Maďarsko, Polsko či Slovensko.

Miroslav Novák: Růst mezd i nadále předbíhá produktivitu práce
Foto: Archiv MN
Popisek: Ing. Miroslav Novák, analytik společnosti AKCENTA CZ

Mzdy v 1. čtvrtletí letošního roku velmi solidně rostly a to o 7,4 % meziročně v nominálním vyjádření. A silný byl i reálný růst, který po odečtení inflace činil 4,6 %. Průměrná nominální mzda se tak zvýšila o 2 236 korun na 32 466 korun. Medián mezd vzrostl shodně meziročně o 7,4 % na 29 936 korun. Z pohledu České národní banky lze vývoj mezd v 1. čtvrtletí hodnotit jako mírně proinflační.

Na začátku letošního roku rychleji rostly mzdy ve veřejném sektoru, ale solidní byl i růst mezd v sektoru soukromém. Vůbec nejrychleji rostly mzdy zaměstnancům v kultuře, a to o 16,8 % nominálně. V žádné jiné sekci nebyl zaznamenán dvouciferný růst mezd. O 9,9 % vzrostly v průměru mzdy pedagogickým pracovníkům, o 8,9 % zaměstnancům v administrativě a o 8,5 % pracovníkům ve zdravotnictví a sociální péči. Na druhé straně nejpomalejší růst mezd o 4,3 % zaznamenali zaměstnanci v IT, kde je však průměrná mzda s téměř 59,3 tis. výrazně nad celkovým průměrem.

S tím, jak dochází ke zpomalení hospodářského růstu, se v 1. čtvrtletí dále rozevřely nůžky mezi vývojem mezd a produktivitou práce. Růst mezd i nadále předbíhá produktivitu práce, což může mít v několikačtvrtletním nadhledu negativní dopad na konkurenceschopnost domácích podniků. Pozitivem ve vztahu ke konkurenceschopnosti zůstává alespoň to, že podobně rychlý či rychlejší růst mezd mají i další země skupiny V4 jako Maďarsko, Polsko či Slovensko.

S ohledem na nízkou nezaměstnanost bude velmi solidní růst mezd v ČR pokračovat i v dalších čtvrtletích. Mírné zpomalení tempa růstu pod 7 % je však nevyhnutelné. V souhrnu za letošní rok lze počítat se zpomalením růstu nominálních mezd k 6 %%, avšak s opravdu výraznějším zpomalením mezd vzhledem k utaženému pracovnímu trhu letos počítat nelze.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jan Campbell: K věčnému míru

11:24 Jan Campbell: K věčnému míru

V mnoha zemích na světě, nehledě na harašení zbraněmi, tisknutí bezcenných dolarů a euro, dodávek zb…