Miroslav Novák: Spotřebitelská inflace v říjnu

11.11.2020 15:10

Spotřebitelské ceny v říjnu oproti září vzrostly o 0,2 %. V meziročním srovnání však inflace v říjnu zpomalila na 2,9 % ze zářijových 3,2 %. Meziroční spotřebitelská inflace v říjnu tak teprve podruhé v letošním roce sestoupila pod 3 %, tj. pod horní hranici tolerančního pásma České národní banky.

Miroslav Novák: Spotřebitelská inflace v říjnu
Foto: red
Popisek: Akcenta

V říjnu oproti září došlo ke zvýšení cen potravin a sezónně i oděv s obuví. V meziměsíčním srovnání došlo naopak k poklesu cen elektřiny a zemního plynu a k poklesu došlo i v případě alkoholických nápojů.

Hlavním zdrojem růstu spotřebitelské inflace v říjnu v meziročním srovnání byly alkoholické nápoje a tabák společně s potravinami a náklady spojeným s bydlením, které dohromady stály téměř ze dvou třetin za meziročním růstem inflace. U nákladů spojených s bydlením však v posledních měsících evidentně dochází ke zpomalování cenové dynamiky a to především u energií.

Pod 3 % se inflace pravděpodobně udrží i v závěrečných dvou měsících letošního roku. Výraznějšího zvolnění inflace ke 2 % se však dočkáme až v příštím roce. Česká národní banka na listopadovém zasedání jasně avizovala stabilitu úrokových sazeb v nadcházejících čtvrtletích.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…