Miroslav Novák: Tržby obchodníkům v květnu prudce poklesly

11.07.2022 13:29 | Komentář

Tržby obchodníkům v květnu prudce poklesly. Oproti dubnu se maloobchodní tržby snížily o 2,3 % a oproti loňskému květnu o 6,9 %. Za prvních pět měsíců letošního roku maloobchodní tržby sice meziročně vzrostly o 3,2 %, ale především kvůli tomu, že loňský začátek roku byl velmi negativně poznamenán proti pandemickými omezeními. Pokud se podíváme na trendový vývoj maloobchodu tak, od poloviny loňského roku dochází v průměru k setrvalému poklesu maloobchodních tržeb a na tomto negativním trendu se nic nezmění ani ve druhé polovině letošního roku.

Miroslav Novák: Tržby obchodníkům v květnu prudce poklesly
Foto: Archiv MN
Popisek: Ing. Miroslav Novák, analytik společnosti AKCENTA CZ

Maloobchodní tržby v květnu meziročně poklesly až na výjimky (farmaceutické, zdravotnické a drogistické zboží) ve všech sortimentních skupinách. Za nepotravinářské zboží se tržby meziročně snížily o 7,6 %, za potraviny o 6,3 % a za pohonné hmoty o 5,2 %. V meziměsíčním srovnání tržby za nepotravinářské zboží poklesly o 2,5 %, za potraviny o 3,0 % a výjimkou byl růst tržeb za pohonné hmoty o 1,1 %.

Hluboký květnový pokles maloobchodu v kombinaci s výrazným poklesem spotřebitelské důvěry v letošním roce ukazuje, že domácnosti začínají ohledně spotřeby prudce šlapat na brzdu. Není se ostatně čemu divit. Spotřebitelská inflace trhá rekordy a nejvíce v citlivých položkách jako jsou energie a stále více i potraviny. Obavy spotřebitelů z inflace jsou rekordní a rovněž i strach domácností ze zhoršení jejich finanční situace se začal na jaře prudce zhoršovat. Pokud jde o maloobchod, tak druhá polovina letošního roku bude z výše uvedených důvodů téměř jistě ve znamení setrvalého poklesu tržeb.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…