Miroslav Novák: Za nárůstem spotřebitelských cen v březnu stálo další zdražení pohonných hmot

13.04.2021 11:10

Spotřebitelské ceny v březnu oproti únoru vzrostly o 0,2 % a v meziročním srovnání došlo ke zrychlení spotřebitelské inflace na 2,3 % z únorových 2,1 %. Oproti lednové prognóza České národní banky je meziroční inflace o 0,3procentního bodu vyšší.

Miroslav Novák: Za nárůstem spotřebitelských cen v březnu stálo další zdražení pohonných hmot
Foto: Archiv MN
Popisek: Ing. Miroslav Novák, analytik společnosti AKCENTA CZ

Za meziměsíčním nárůstem spotřebitelských cen v březnu stálo další zdražení pohonných hmot, ve kterých se odrážejí vyšší ceny ropy. Oproti únoru v březnu vzrostly i ceny tabákových výrobků, do kterých se začíná promítat zvýšení spotřební daně. Mírně vzrostly i ceny oděvů a obuvi. Opačným směrem naopak do inflace v březnu působily nižší ceny dovolených na závěr zimní sezóny.

K meziročnímu růstu inflace v březnu přispíval především dražší alkohol a tabák a kvůli meziročnímu růstu cen ropy také oddíl doprava. Dohromady tyto dva oddíly stály v březnu ze dvou třetin za meziočním růstem spotřebitelské inflace. Příspěvek zbylých oddílů do inflace byl rovnoměrný. Mírně meziročně poklesly ceny potravin a nealkoholických nápojů.

Spotřebitelská inflace v letošním roce i nadále setrvává nad 2 % a ani nejbližší měsíce pravděpobně nepřinesou její zpomalení pod tuto úroveň. V 1. čtvrtletí prudce vzrostla cena ropy, což se bude i v dalších měsících promítat do meziročně vyšších cen v oddílu doprava. Dále zdražovat budou ještě i ceny tabákových výrobků. Mírný růst cen očekávám v případě potravin. Zpomalování cenové dynamiky lze naopak v dalších měsících postupně očekávat u jádrové složky inflace.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Filip Šebesta: O svobodě vdechovat kouř, úpadku evropského autoprůmyslu a nekonečné záruční lhůtě

15:57 Filip Šebesta: O svobodě vdechovat kouř, úpadku evropského autoprůmyslu a nekonečné záruční lhůtě

Denní glosa Filipa Šebesty