Miroslav Novák: Zářijové zlepšení maloobchodu je jen dočasné

08.11.2022 15:33 | Komentář

Maloobchodní tržby v září překvapily meziměsíčním růstem o 0,8 % a to navzdory tomu, že se spotřebitelská důvěra nachází na bodu mrazu. Jedním z možných vysvětlení je to, že maloobchod dostal v září pozitivní impuls díky mimořádnému příspěvku na dítě a část domácností tyto finanční prostředky utratila se začátkem školního roku. U pohonných hmot mohlo dojít k efektu předzásobení, když od října skončila dočasné nižší spotřební daň z benzínu. V meziročním srovnání tržby v maloobchodě o 5,6 % poklesly.

Miroslav Novák: Zářijové zlepšení maloobchodu je jen dočasné
Foto: Archiv MN
Popisek: Ing. Miroslav Novák, analytik společnosti AKCENTA CZ

Meziměsíční růst maloobchodu však rozhodně nelze interpretovat jako obrat v negativním trendu vývoje maloobchodu, ale jako dočasné vzedmutí v negativním trendu omezování spotřeby domácností. Od poloviny loňského roku dochází v průměru k setrvalému poklesu maloobchodních tržeb. A minimálně i pro zbytek letošního a začátek příštího roku lze očekávat utlumený spotřebitelský apetit domácností.

Detailnější pohled na zářijová čísla ukazují, že oproti srpnu vzrostly tržby za nepotravinářské zboží (0,7 %), potraviny (0,5 %) i za pohonné hmoty (2,8 %), což lze zdůvodnit nižšími cenami na čerpacích stanicích a možným předzásobením se před říjnovým nárůstem cen pohonných hmot. V meziročním srovnání tržby za nepotravinářské zboží, potraviny i pohonné hmoty výrazně poklesly. Meziroční pokles tržeb zaznamenala v září většina odvětví. Jednou z mála výjimek byl růst tržeb lékáren.

Setrvalý pokles maloobchodu i přes zářijové vzedmutí v kombinaci s výrazným poklesem spotřebitelské důvěry ukazuje, že domácnosti ohledně spotřeby šlapou na brzdu. Není se ostatně čemu divit. Spotřebitelská inflace trhá rekordy a nejvíce v citlivých položkách jako jsou energie a potraviny. Obavy spotřebitelů z inflace jsou rovněž téměř rekordní a to samé platí i obavách z jejich vlastní finanční situace. Pokud jde o maloobchod, tak i závěr letošního roku bude pravděpodobně z výše uvedených důvodů ve znamení dalšího setrvalého poklesu tržeb a v souhrnu za letošní rok lze očekávat meziroční pokles maloobchodu lehce přes 2 %.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ivo Strejček: Migrační pakt je ohromným nákladem členství České republiky v EU s dalekosáhlými důsledky

11:24 Ivo Strejček: Migrační pakt je ohromným nákladem členství České republiky v EU s dalekosáhlými důsledky

Denní glosa Ivo Strejčka