Miroslav Pavel: Proč tolik vzrušení?

14.09.2017 18:29

Saša Uhlová udělala něco, čemu se většina českých novinářů vyhýbá: Napsala reportáž z reálného života. Klobouk dolů! Její seriál Hrdinové kapitalistické práce vyvolal až hysterické reakce, zejména na pravicové části politického spektra.

Miroslav Pavel: Proč tolik vzrušení?
Foto: Screen Seznam.cz
Popisek: Saša Uhlová

Od obvinění z útoku na kapitalismus, přes její údajnou obhajobu marxismu – dalo se tam najít všechno. Problém je, že to, co Saša Uhlová popisuje, ve společnosti reálně existuje. Jako student ekonomie v šedesátých létech jsem v rámci výuky musel navštívit jatka, kde se porážela prasata a jiná, kde zase drůbež. Nebyl to pěkný zážitek i za hlubokého socialismu. Možná těm lidem tehdy vysvětlili, že jsou vlastně jako dělnická třída předvoj společnosti, a tak to lépe snášeli. Nevím. Samozřejmě, i tehdy to bylo vykořisťování, které se ideologicky omlouvalo tím, že vytvořená nadhodnota jde vlastně ku prospěchu celé společnosti. Teď jsou role jasné: Na jedné straně lidé s malou, nebo žádnou kvalifikací, na hraně nezaměstnanosti, na straně druhé podnikatelé. Nemůžeme přece – proboha – předstírat, že to tak není.

Ještě ovšem než ten klobouk smeknu úplně, musím poznamenat, že skoro všechno už bylo řečeno a těžko se hledá něco nového – i v novinařině. Jméno si v sousedním Německu ještě za existence dvou německých států udělal Günther Wallraff, který provedl a stále provádí přesně totéž, co dnes Saša Uhlová. A jeho reportáže byly podobně brutální. Začínal někdy v roce 1963 popisem práce v železárnách Thyssen, tři měsíce byl v roce 1977 redaktorem bulvárního deníku Bild, vyvrcholením jsou reportáže v televizi RTL pod titulem Team Wallraff. Stačí se podívat do Wikipedie… Jak by asi dnes obstály Perličky na dně?

Autor je vydavatelem Literárních novin.

Vyšlo v rámci mediální spolupráce s Literárními novinami.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…