Miroslav Zeman: ČNB znehodnotila korunu kvůli zlevňování. Musí být deflace opravdu škodlivá?

26.02.2015 13:19

Stále se polemizuje o tom, zda byla skutečně nutná předloňská intervence ČNB, která významným způsobem oslabila korunu. Hlavním důvodem oslabení byla údajně hrozba deflace, tedy zlevňování zboží a služeb.

Miroslav Zeman: ČNB znehodnotila korunu kvůli zlevňování. Musí být deflace opravdu škodlivá?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Na první pohled se zdá paradoxní a běžnému čtenáři nepochopitelné, co je na zlevňování zboží a služeb tak nebezpečného. Zlevňování přeci zvyšuje blahobyt a za stejný plat si tak můžeme koupit více. ČNB to ale vidí jinak. Pro ní je zlevňování jedno z největších ekonomických nebezpečí, které může vést k dlouhodobé stagnaci ekonomiky. 

Je přitom otázkou, zda se jedná o obavu skutečně reálnou, nebo obavu spíše teoretickou, která vychází z teoretických učebnic. Ze způsobuj jak ČNB varuje před deflací je zřejmé, že problémem ekonomiky není ani tak samo zlevňování, jako spíše mediální očekávání dalšího zlevňování. Dle teorie ČNB pokud se v ekonomice zlevňuje, tak lidé očekávají další zlevňování a odkládají nákupy. Tím se prodá méně zboží a následně se to promítá do propouštění či snižování platů. Tím se ekonomika dostává do začarovaného kruhu recese. Tato teoretická úvaha však neplatí bezvýjimečně a také neplatí izolovaně. Věc není tak jednoduchá a skutečně univerzálně nefunguje.

Máme příklady poklesu ekonomiky v souvislosti s deflací, jako například v Japonsku, ale máme také příklady, kdy ekonomika i přes krátkodobou deflaci rostla. Existuje také deflace, tedy zlevňování prospěšné, jako je tomu například v případě nižších cen ropy, nebo v případě poklesu cen energií. 

Předpoklady ČNB přitom mohou fungovat v teoretickém smyslu pouze v případě zboží a služeb dlouhodobé spotřeby, nikoliv v případě spotřebního zboží. Určitě neplatí, že pokud se cena mléka sníží, tak lidé budou odkládat spotřebu a mléko nakupovat. Naopak jakákoliv sleva bez ohledu na prognózy vede zákazníky k tomu, že si produkt nakoupí. Domnívat se, že lidé na základě v podstatě velmi obecného ukazatele celkové inflace budou odkládat nákupy je nereálná. Některé položky mohou stáhnout index dolů, ale mohou to být klidně produkty, které standardně nekupujete. Naopak produkty, které lidé používají více mohou zůstat cenově beze změny. 

Stejně tak neplatí, že v případě zdražování si lidé naopak nakoupí co nejvíce a také urychlí svou spotřebu. Opět na základě normálního selského rozumu je jasné, že v případě, kdy se nějaké zboží výrazně draží, tak omezíme jeho nákup prostě proto, že nám na něj nezbývají volné prostředky, nebo cena už není akceptovatelná. Předpoklady na další pokles nebo naopak zdražení už tolik nefungují v současném rychle se měnícím světě. 

Ekonomika, pokud je produktivní, může velmi dobře existovat i v prostředí deflace, kde celkový pokles cen zajistí především snižování cen energií či produktů, které kupujeme spíše výjimečně, nebo jednou za delší dobu.Naopak pokles cen spotřebního zboží může ekonomiku spíše povzbudit a přimět zákazníky k utrácení. 

Obavy ČNB jsou tak v tomto ohledu spíše přehnané a nereálné. Snížení hodnoty naší koruny tak má smysl spíše ve vztahu k nižším vývozním cenám a povzbuzení ekonomiky díky vyššímu vývozu, než díky dlouhodobě vyšší spotřebě, kterou snížení kurzu měny nezajistí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy - 352. díl Oswald Spengler - Myšlenky

13:04 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy - 352. díl Oswald Spengler - Myšlenky

Oswald Spengler, německý filosof dějin (25. května 1880, Blankenburg – 8. května 1936, München), do …