Monika Horsáková: Krátká paměť

24.02.2013 10:04

Dějiny na vlastní kůži - tak se jmenuje výukový komplet, který zítra v ostravském prostoru Fiducia pokřtí ostravské sdružení PANT, které se snaží pomáhat učitelům dějepisu s výukou soudobých dějin.

Monika Horsáková: Krátká paměť
Foto: ustrcr.cz
Popisek: Milada Horáková popravená v roce 1950

Výuka dějepisu na současných českých školách začíná prehistorií a přes pravěk, středověk a století páry se v posledním ročníku stěží dokodrcá k druhé světové válce. Poválečným dějinám se však začínají čeští učitelé dějepravy, alespoň ti nadšenější, věnovat stále víc. 

Není divu. Lidská paměť je potvora. Má tendence vytěsňovat bolestivé a negativní zážitky. Řada rodičů současných základo- a středoškoláků tak na doby socialistického Československa vzpomíná s nostalgií. 

Připomínat hrůzy politických procesů padesátých let, pracovních táborů, pronásledování duchovní a akademické elity nebo estébáckých normalizačních praktik je proto čím dál důležitější. 

I proto, že právě na základě zkušeností z minulosti se můžeme správně rozhodovat v současnosti. Jen když budeme znát stereotypy, které se v historii opakují, nenaletíme planým slibům a nenecháme se zmanipulovat polovičatými pravdami. 

Zatímco čeští filmaři si zvykli dívat se na dobu nedávno minulou s typicky českým „laskavým" humorem, ostravští historici z PANTu se událostem druhé poloviny minulého století dokáží postavit tváří v tvář. 

Jejich aktivity jsou o to cennější, že jde o nezávislou iniciativu, která vznikla spontánně, bez ministerských befelů. A co především, míří na generaci, která netvoří jen současnost, ale bude rozhodovat o budoucnosti.

Komentář zazněl v pořadu Poznámka , stanice: ČRo Ostrava

Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

věcná diskuze

Dobrý den, máte dojem, že se na půdě Sněmovny odehrává věcná diskuze? Já mám spíš dojem, že koalice ani diskutovat nechce, že si je jistá svou většinou a naopak opozice obstruuje (většinou až moc), aby se zviditelnila. Nějaký smysluplný dialog mezi vládou a opozicí nevidím a myslím, že je chyba na o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: Mafiozní manipulace před volbami do EP pokračují

15:57 Jiří Paroubek: Mafiozní manipulace před volbami do EP pokračují

Zdá se, že mainstreamové agentury pro výzkum veřejného mínění tvoří nerozbornou jednotu.