Náčelník Generálního štábu AČR armádní generál Petr Pavel: Armáda ztratila jedny z nejlepších…

14.07.2014 18:20

Je jen jeden horší návrat vojáka do vlasti, a to když se vrátí beze cti. Ti, kteří se ve čtvrtek vrátili, se vrátili se ctí.

Náčelník Generálního štábu AČR armádní generál Petr Pavel: Armáda ztratila jedny z nejlepších…
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý náčelník Generálního štábu AČR armádní generál Petr Pavel

„Je jen jeden horší návrat vojáka do vlasti, a to když se vrátí beze cti. Ti, kteří se ve čtvrtek vrátili, se vrátili se ctí. Byli vysláni svojí zemí, svojí politickou reprezentací do daleké země, aby plnili svůj úkol a splnili ho až do konce. Myslím si, že si úctu, a to nejenom od nás, ale i od všech obyvatel této země, za to, co dělají, zaslouží,“ těmito slovy se vyjádřil náčelník Generálního štábu AČR armádní generál Petr Pavel k památce vojáků 4. brigády rychlého nasazení, kteří zemřeli 8. července po útoku sebevražedného atentátníka.

„Hluboce se skláním před hrdiny, kteří do důsledku splnili povinnost profesionálních vojáků. Všichni v České republice na ně můžeme být hrdí,“ uvedl ministr obrany Martin Stropnický.

Výše uvedená slova vystihují vše podstatné a každá další jsou zbytečná…

Armáda České republiky ztratila čtyři své muže, respektované profesionály a kolegy, vojáky tělem i duší. V mysli všech vojáků, kolegů a kamarádů však budou žít navždy.

Jména padlých vojáků uveřejňujeme se souhlasem jejich rodin. Tímto zároveň žádáme všechny, aby z úcty k nim respektovali v plné míře lidský rozměr této tragické situace i hluboký zármutek, jemuž jsou blízcí vojáků v současné době vystaveni.

Rotmistr David Beneš (1986) byl příslušníkem AČR od 4. ledna 2006, kdy byl po absolvování kurzu střelců z bojových vozidel mechanizovaných a protitankových odborností služebně zařazen na pozici střelce, poté velitele družstva a zástupce velitele čety u 41. mechanizovaného praporu v Žatci. Rotmistr David Beneš byl třikrát nasazen v operaci ISAF na území Afghánistánu.

Četař Ivo Klusák (1980) nastoupil do armády 1. července 2000 a po celou dobu své profesní kariéry byl příslušníkem 43. výsadkového praporu v Chrudimi. Ze základní pozice pancéřovníka postupně postoupil přes řidiče až na staršího operátora velitelského družstva 2. výsadkové roty. Četař Ivo Klusák byl veteránem šesti zahraničních operací, z toho čtyř na území Afghánistánu.

Desátník Libor Ligač (1981) nastoupil po vykonání přípravné služby dne 1. října 2010 ke 43. výsadkovému praporu v Chrudimi. U této jednotky z prvotní pozice starší obsluhy minometného družstva čety zbraní postupoval přes družstvo AGS, odstřelovače až po střelce výsadkového družstva. Byl veteránem dvou zahraničních operací ISAF v Afghánistánu.

Desátník Jan Šenkýř (1975) byl po absolvování přípravné služby v roce 2006 zařazen na pozici řidiče jednotek v podřízenosti tehdejší 14. brigády logistické podpory a následně u 13. dělostřelecké brigády. Dnem 1. dubna 2011 byl přeložen k 43. výsadkovému praporu do Chrudimi, kde pokračoval ve funkci řidiče čety zbraní. Jednalo se o jeho první nasazení v zahraniční operaci. Společně se svými kolegy zamířil do svého prvního nasazení v zahraniční operaci ISAF v Afghánistánu v dubnu tohoto roku.

Pohřební obřady s vojenskými poctami se uskuteční postupně ve dnech 17.7., 18.7., a 21.7. v Chomutově, Hradci Králové, Týništi nad Orlicí a Jičíně.

reklama

autor: Ministerstvo obrany

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: Tatínkovo výročí

15:22 Jiří Weigl: Tatínkovo výročí

Letos v pátek 12. dubna by bylo mému otci 100 let. Zemřel velmi mladý v roce 1963, bylo mu 39 roků. …