Občanské iniciativy se sešly s ministrem Zaorálkem na téma Gazy a okupované Palestiny

13.08.2014 20:22

Dne 8. srpna se v Černínském paláci uskutečnila schůzka českých iniciativ zabývajících se otázkou okupované Palestiny s ministrem zahraničních věcí Lubomírem Zaorálkem. Jednání, kterého se účastnili také další pracovníci ministerstva, se věnovalo aktuální situaci v pásmu Gazy a možnostem českého ministerstva zahraničních věcí aktivně se podílet na jejím řešení.

Občanské iniciativy se sešly s ministrem Zaorálkem na téma Gazy a okupované Palestiny
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lubomír Zaorálek

Zástupci iniciativ ocenili postoj ČR při posledním hlasování v Radě pro lidská práva OSN jako nový začátek české zahraniční politiky směrem k okupované Palestině. Připomenuli každoroční hlasování v OSN nazvané Mírové řešení palestinské otázky, které ČR tradičně podporuje a které vyzývá Izrael ke stažení z okupovaných území a ke spravedlivému řešení otázky palestinských uprchlíků. Zdeněk Jehlička z iniciativy Ne naším jménem! – Za spravedlivý mír na Blízkém východě podtrhl, že „iniciativa vidí v porušování rezolucí OSN ze strany Izraele a v prohlubování okupace palestinských území hlavní zdroj napětí na Blízkém východě, včetně vyostřené situace v pásmu Gazy, které je podle Haagské směrnice č. 48 považováno stále za okupované, jelikož nad ním Izrael skrze blokádu uplatňuje efektivní kontrolu.“

Za iniciativy Jehlička zdůraznil nutnost zavedení účinných opatření k zajištění dodržování mezinárodního práva ze strany Izraele. Především vznesl požadavek na pozastavení Asociační dohody mezi EU a Izraelem, a to na základě článků 2 a 79 dohody odkazujících na podmíněnost dodržování lidských práv. Dalšími účinnými opatřeními by mělo být uvalení sankcí a zbrojního embarga vůči Izraeli, ale i zvážení odvolání plánované schůzky s izraelským ministrem zahraničí Liebermanem a zrušení společného zasedání vlád ČR a Izraele plánované na podzim tohoto roku. Za opodstatněný požadavek iniciativy považují i pozdržení jmenování nového českého velvyslance v Tel Avivu. Ministr Zaorálek k asociační dohodě podotkl, že dnešní situace „výrazně komplikuje“ její rozšíření. Ministr dále zdůraznil, že nelze přerušit diplomatické styky s Izraelem, „to by se opravdu muselo stát něco hodně závažného.“

K dalšímu požadavku iniciativ vůči MZV ohledně vydání varování firmám obchodujícím s nelegálními izraelskými osadami ministr Zaorálek připomenul, že varování bylo vydáno již 6. srpna a je k dispozici na webových stránkách ministerstva v sekci „Ekonomika“. Text na stránkách však nelze dohledat.

Inicitivy nadále vyzývají ministra Zaorálka k odsouzení návštěvy čtyř poslanců v Izraeli v době vrcholící vojenské kampaně v pásmu Gazy. Zmíněná návštěva nemůže být považována za „soukromou“. „Po ministru Zaorálkovi jsme nežádali zrušení návštěvy dotyčných a chápeme, že to není ani v jeho zájmu ani v jeho moci. Co však žádáme je namísto pochopení této schůzky jako „seznamovací“ její odsouzení jako přinejmenším nevhodné,“ vysvětluje Jehlička.

Petra Šťastná z iniciativy Ne naším jménem a české sekce Mezinárodního hnutí solidarity (International Solidarity Movement, ISM) představila aktivity občanských iniciativ v České republice a v rámci Evropské unie, kde jsou obě iniciativy součástí evropského koordinačního výboru za Palestinu sdružujícího 50 organizací a iniciativ. Zmínila též úzkou spolupráci s izraelskými lidskoprávními skupinami, jako je např. Bojkot zevnitř (Boycott from Within) a představila kampaň BDS, jež je výzvou palestinské občanské společnosti a zahrnuje tři legitimní požadavky: ukončení nelegální izraelské okupace, právo na návrat palestinských uprchlíků a rovná práva pro palestinské obyvatele Izraele.

Jana Ridvanová z Přátel Palestiny přednesla ministru Zaorálkovi rozpracovanou koncepci konkrétní pomoci především zraněným dětem v Gaze, které by za finanční spoluúčasti ministerstva mohly být léčeny v českých nemocnicích a lázeňských střediscích. Jak navrhla: „Jde především o těžká zranění pohybového ústrojí, kardiovaskulární onemocnění a popáleniny vyššího stupně způsobené posledním izraelským vojenským útokem v pásmu Gazy, v jejichž léčení je Česká republika dlouhodobě na vysoké úrovni.“

Zástupkyně Palestinského klubu v ČR Aida El-Housseini popsala ministru Zaorálkovi katastrofální humanitární situaci spojenou s posledním izraelským útokem v pásmu Gazy, přičemž vyvrátila mýty, které hlavně v českém mediálním prostoru o celém „konfliktu“ panují. Zdůraznila přitom, že nejde o konflikt mezi státy či jeho obyvateli, ale o cílenou okupaci, o čemž svědčí právě smutný rozdíl v počtu obětí na obou stranách pomyslného sporu.

Na závěr jednání obdržel ministr Zaorálek od zástupců iniciativ dokumentaci k posledním kampaním pořádaným jednotlivými iniciativami, stejně jako kopie výzev, petic, otevřených dopisů a zpráv, které tyto iniciativy za poslední období sepsaly. Součástí předaných materiálů byly i oficiální zprávy Kanceláře pro humanitární záležitosti OSN na okupovaných palestinských územích (OCHA OPT).

Společná tisková zpráva občanských iniciativ Ne naším jménem! – Za spravedlivý mír na Blízkém východě, ISM Česká republika, Přátelé Palestiny a Palestinského klubu v České republice

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…