Oldřich Fischer: Hymna, nehymna, ať se práší za kočárem

26.04.2018 9:04

Je neskutečné, kolik papalášů se už zvěčnilo svým zjevem a pusou nad tímto tématem. A nepřestávají. Skutečný záměr nezveřejnil ani jediný.

Oldřich Fischer: Hymna, nehymna, ať se práší za kočárem
Foto: pixabay.com
Popisek: housle, ilustrační foto

Nová hymna? Nejprve- kolik chechtáků to hodí do vlastní kapsy? Proč má mít na to jeden monopol? Co na to antimonopolní úřad? Vždyť demokraticky by mělo být poměrné zastoupení. Čtyři takty za ANO, tři za ČSSD, dva za SPD, po jednom za VV (není VolksWagen). Další za seskupení lidovců s křesťany, za seskupení bohoslovce Ivana Bartoše. Pak dva hlasy ubrat za seskupení bohoslovce Adama Bartoše. Atd. Za rok by se snad mohli, na počtu taktů za tu kterou stranu, v parlamentu dohodnout. Tantiémy za hraní hymny rozdělovat spravedlivě! Zvážit by se měla i například pětikoalice nebo čtyřdomek. Při příchodu nové partaje do sněmovny nebo změně ze čtyřkoalice na pětikoalici celou hymnu předělat. Proč má všechno shrábnout Osa? Poplatky za zahrání hymny by měly být odstupňovány. V OSN, v EU, na mistrovství (světa, Evropy, kraje).

Když jsem byl prvák, tak se hymna zpívala vždy na začátku vyučování a na konci. Píseň práce na začátku a konci každé hodiny. Premianti zvládali i Internacionálu a Pochod rudých námořníků. Můj starší brácha to doma trénoval celý rok. Když jsem se stal prvákem a všechno znal, rázem jsem byl ze všech nejgeniálnějším. Pak mě předstihla žákyně, která zvládla zatančit častušku. Bylo po genialitě. Takže bych z poplatků za zazpívání hymny osvobodil: děti školou povinné, všechny osoby jakkoliv handicapované a přezrálé důchodce. Na to bych snad mohl založit i další politickou stranu?

Jenom když si představím, jak paní učitelka chodí po třídě a všem dětem vytrhává z učebnice stránku se zavrženou hymnou. To mi připomíná, jak paní učitelka chodila a z učebnice všem vytrhávala stránku s fotografií Gottwalda se Slánským. Na druhé straně byla krásná básnička: Jsou ty naše Čechy, země maličká… Jenom kolik učebnic by se kvůli hymně vyházelo a tisklo znovu? Těch děsivých not, co by se muselo vydat. Pro kapelu hradní stráže, Symfonický orchestr, radio Šlágr.

Současná verse hymny vydržela snad dodnes, asi jako Stalinův pomník. Takže je nejvyšší čas současnou hymnu zbourat? Když je někomu krátká, tak ať si všimne, že má několik slok. Tak ať si některou z nich přidá. Někteří se domnívají, že máme oslovit Tomáše Kluse. Nebo skupinu Orlík. Tak nechť rozhodne lid. Nebo by se dala použít skladba: Almara-šifonér. Tam by se dala použít délka libovolně. I odzadu. Světově: stupnice cikánská (romská?), takt 3/7.

Hudbu pro symfonický orchestr zadat někomu ze skladatelů „tajným losem“. Majitelem celku – výhradně stát.

Změna názvu republiky přišla prý dle fámy na miliardu. A už chtěj zase měnit název. Prý Čechia, Čečko. Aby nebyly háčky tak Cecko, Cechija ? Jako zpod sítě Bohnic.

V metru jsou stanice označeny nápisy: Zličín, Kačerov atd. Nikdy jsem si nevšiml, že nápisy jsou napsány „uměleckým“ normalizovaným hůlkovým písmem, za který jsme zaplatili snad půl milionu. Za umění. Teď prý chce umělec za každý nový název další stanice další prachy. Nikdo si nevšimne, že nápis, označující stanici, má hodnotu originálu od Rubense. Co teprve dvouslovné názvy! Jako: Depo Hostivař, Rajská zahrada. Cena snad vyšplhá jako celá sbírka staročínské kaligrafie.

Už jen vymyslet takový kšeft je přímo geniální. Kdo to zadal? Jak to, že se to proplatilo? Jak to, že to může pokračovat? Budou též „umělecké" normalizované míry a váhy? Umělecký kilogram? Umělecká vteřina? Bude-li mít umělec ne pevné kramfleky, ale přímo podkovy, tak by si mohl vybojovat i chybějící názvy v jiných jazycích. Pro muslimáky snad „uměleckou“ arabštinu. Snad přidat i „uměleckou“ čínštinu. A kdyby si vybojoval i „umělecké“ normalizované písmo na všech bankovkách a všech státních listinách a razítkách, tak bychom museli snížit nízké důchody snad o dalších 15 procent.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…