Oldřich Rambousek: Jak na komunální volby - místní mafie je všude

28.08.2014 10:46

Oblast komunálních voleb a komunální politika je tím nejbližším politickým děním s nímž se běžný občan nejvíce setkává. Mnohým je však tato oblast života zcela lhostejná, pro jiné je to velký byznys a ti ostatní jsou většinou předem odsouzeni k tomu, aby mlčeli a platili.

Oldřich Rambousek: Jak na komunální volby - místní mafie je všude
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volební urna

Rád bych se proto s Vámi všemi podělil o neblahou zkušenost, kterou jsem osobně získal jako běžný občan obce Doubravice u Dvora Králové n/L. Hned na začátku bych se rád dotkl témata, které se nás všech osobně dotýká. Tím je svoz komunálního odpadu a separace-neboli třídění odpadu a následné platby za tuto činnost. Já osobně mám šestičlennou rodinu a při řádném separování odpadu vyprodukujeme ½ popelnice směsného odpadu za 14 dnů. Topím dřevem a popel z něj vysypávám jako hnojivo na svou zahrádku. Plechovky a jiný kovový odpad jde do pytlů a ten odvážím každý rok do sběrných surovin. Plasty nebo sklo separujeme do připravených kontejnerů. Papír slouží jako surovina na zatápění. Potud vše dobře a jsem přesvědčen, že třídění odpadů je potřebná věc, která by měla přinášet pozitivní dopady jak pro občany, tak pro obecní úřad. Jenže chyba lávky-ono tomu tak není. I když odpad separujeme tak se platby za komunální odpad nesnížily. Jsou rodiny, kde je lidí mnohem méně než nás a přitom při každém svozu odpadu vyváží dvě i více plných popelnic, protože odpad netřídí. Obecní úřad nijak nekontroluje množství vyvezeného odpadu domácnostmi a to, jestli ten či onen člověk odpad třídí. Toto považuji za chybu a za diskriminaci občanů, kteří odpad třídí. Po přepočtu platíme ročně za 12 plných popelnic 3105 korun. To je svoz komunálního odpadu, kdy jedni vyprodukují za rok třeba 30 popelnic a platí mnohem méně než já, protože obecní vyhláška stanovuje poplatek za svoz komunálního odpadu na 621 Kč na osobu a rok bez ohledu na množství vyprodukovaného odpadu a na to, zda je odpad tříděn. Tento systém považuji za minimálně hloupý a demotivující, který nikoho třídit odpad nenutí, protože ti co odpad třídí, to vlastně zaplatí za ty, co odpad netřídí. Faktem je však to, že obecnímu úřadu platby za svoz komunálního odpadu klesly a to o tisíce, ale občan to žádným pozitivním způsobem nepocítil. Spíše jsou tendence platby za svoz odpadu zvyšovat, protože obec neustále nemá peníze. Pan ing. Hrdina se totiž nezabývá tím, jak učinit systém efektivnějším, protože by musel trochu myslet. Mnohem jednodušší je prostě škrtnutím pera a usnesením zastupitelstva lidem poplatky zvyšovat. To žádné velké úsilí ani přemýšlení nevyžaduje a navíc se do obecní kasy přisunou hotové peníze. Co na tom, že demokratičnost a spravedlnost tohoto systému kulhá jak postřelená kobyla.

V současnosti se před volbami v naší obci objevila petice, kde je Královéhradecký kraj žádán o dotaci na opravu silnice. Jako autoři petice se uvádějí naši zastupitelé. Zde je vidět neschopnost zastupitelů cokoliv zařídit a proto se schovávají za petici a podpisy občanů. Přitom cca před 4-5 lety se mohla inkriminovaná silnice již dávno opravovat a prostředky na její opravu byly předjednány. Osobně jsem se v tomto angažoval a jednal o tomto s vedoucím odboru silničních komunikací v Hradci Králové. Bohužel díky smysluplné a kvalitní práci bývalé starostky paní Samkové /dej ji bože věčnou slávu/, která byla pod značným vlivem dnes již neexistujícího občanského sdružení Rangers Zálesí byl celý záměr zhacen. Při mé osobní návštěvě OÚ , kdy jsem žádal starostku o jistou dokumentaci jsem byl hrubě atakován, že vše vedu přes tu svoji zasranou bolševickou partaj a že dokumentaci neposkytne. Následovaly další hrubé invektivy, které raději nebudu popisovat. Nechat se urážet pro dobrou věc pro všechny opravdu nemusím. Tímto oprava silnice skončila a také proto uvedenou petici nemohu podepsat. Vše již mohlo být dávno hotové. Nyní to bude vypadat, jako bychom si z úředníků na krajském úřadu dělali dobrý den. Po těchto zkušenostech jsem svou pozornost obrátil jinam a pomohl získat dotace z kraje jiným subjektům ve městě. Pardon-chybička se vloudila. Po předchozí blamáží s opravou silnice se vyskytla ještě jedna záležitost a to v době starostování pana Pauly, kdy se jednalo o instalaci svodidel u silnice nad vlakovým nádražím. Ona svodidla se stala po vykácení svahu k železniční trati velmi výrazným bezpečnostním prvkem pro provoz na silniční komunikaci. Na kraji ležely tři písemné urgence se žádostí o instalaci těchto svodidel. Stále se nic nedělo a tak jsem uvedenou věc urgoval já u vedoucího dopravní sekce Královéhradeckého kraje Vlastimila Dlaba, který se na inkriminované místo přijel osobně podívat, a svodidla se do 14 dnů instalovala. Také jsem tomuto pánovi osobně poděkoval za vstřícnost a promptnost řešení tohoto problému. Tedy kámen úrazu je v tom, že zastupitel či starosta musí znát lidi na správných místech a musí si umět mnohé doslova vydupat. Nesmí hledět na své já a už vůbec ne na osobní profit.

Toto vše jsou pouze jednotlivosti a našlo by se jich mnohem více, ale nechci nikoho unavovat dlouhým vyprávěním. Celý problém je komplexní záležitostí, ve které se vyskytuje osobní ješitnost, ziskuchtivost, sobeckost a jiné negativní rysy lidí. Myslím si však, že na pozici veřejně činného člověka, který zastupuje určitou komunitu by se toto objevit vůbec nemělo. Od našeho vstupu do EU jsem nikdy v naší obci nezaznamenal ani to, že by se snažila dosáhnout na finanční prostředky ze strukturálních fondů EU, což je opět značná chyba. Obec prostě žije z toho co je jí přiděleno krajem a co sama vybere na daních a poplatcích. To je opravdu velmi málo. Stačí to sice na běžný provoz obce, na plat uvolněného starosty, ale na nějaké větší investiční akce k rozvoji infrastruktury, zaměstnanosti, kultury, sportu a sociálních oblastí nikoliv. Proto se nelze divit, že se venkov pomalu, ale jistě vylidňuje. Nedělá se takřka nic pro zkvalitnění života lidí na venkově. Samozřejmě to nelze paušalizovat a stačí se podívat do obcí, kde to dělají lépe. Není to ani daleko. Takové Sovětice u Hradce Králové nebo obec Jívka se starostou Jirkou Gangurem. Tam je třeba si brát příklad, jak se má pracovat ve prospěch občanů. Zatím obec Doubravice u Dvora Králové patří k tomu šedavému podprůměru za což mohou především naši obecní představitelé. Nezbývá než doufat, že nový starosta-pan Valášek nebude navazovat na zvyklosti předešlého vedení obce a že se nenechá ovlivňovat lobbistickými návrhy místní mafie.

Pro občany to znamená jediné-přemýšlet o tom, koho to vlastně volí a zda je schopen být obci prospěšný. Ona prospěšnost musí býti všeobecná, což znamená, že např. dvoje závody koní za rok celkem nic nepřinesou. No a pro potěchu škarohlídům - já už nikam nekandiduji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: Lhali nám před lety, nebo nám lžou dnes?

11:34 Jiří Paroubek: Lhali nám před lety, nebo nám lžou dnes?

Ti, kteří ovládají náš svět, a tím i naše životy, spoléhají na krátkost a nedokonalost naší paměti. …