Ombudsman Stanislav Křeček: Už osm let nejsem členem žádné politické strany

26.08.2020 20:11

Tvrzení královéhradeckých politiků o „stranickém“ šetření ombudsmana je nepravdivé.

Ombudsman Stanislav Křeček: Už osm let nejsem členem žádné politické strany
Foto: Repro ČT
Popisek: Ombudsman Stanislav Křeček

Ombudsman odmítá tvrzení, že se zabývá stížností na možnou diskriminaci v souvislosti s regionálním předvolebním bojem a že je členem politické strany. Ombudsman je ze zákona nestranný a nezávislý a nesmí být členem žádné politické strany. U stížností nikdy nezkoumá jejich politické pozadí, ale posuzuje pouze možné porušení právních předpisů.

V souvislosti se stížností na možnou diskriminaci z důvodu věku při konkurzu na ředitele školy v Královéhradeckém kraji se ombudsman ohrazuje proti mediálním vyjádřením některých místních politiků, že je členem politické strany a proto se věcí zabývá. Taková tvrzení jsou podle ombudsmana zcela mimo realitu, jsou nepravdivá a svědčí o neznalosti nebo účelové manipulaci s fakty.

„Ombudsman podle zákona nesmí být členem žádné politické strany nebo hnutí, jeho prověřování stížností musí být nezávislé a nestranné. Platilo to pro všechny ombudsmany i jejich zástupce přede mnou a platí to i pro mne. Už osm let nejsem členem žádné politické strany,“ odmítá ombudsman Stanislav Křeček jako absurdní nařčení, že svým prověřováním stížnosti ovlivňuje budoucí volební výsledek v Královéhradeckém kraji: „Nezajímá mne, jak dopadnou volby v Královéhradeckém kraji, to je věcí voličů, a odmítám prohlášení některých místních kandidátů, že je prověřování diskriminace při konkurzu ovlivněno mým údajným členstvím v jedné ze stran. Nezkoumám politické pozadí konkurzu, zabývám se stížností na diskriminaci a je mi jedno, jestli členové konkurzní komise byli členy nějakých politických stran a jakých. Zajímá mne pouze, jestli bylo porušeno právo na rovné zacházení v přístupu k povolání nebo ne.“

Na ombudsmana se obrátila neúspěšná uchazečka o místo ředitelky střední školy, která předtím tento post řadu let zastávala. Stěžovala si, že byla odmítnuta z důvodu věku. Pro objasnění situace ombudsman v souladu se zákonem požádal Královéhradecký kraj o vyjádření. Současně požádal o zbavení mlčenlivosti členů komise, aby od nich získal vyjádření k průběhu konkurzu a mohl posoudit, zda bylo odmítnutí stěžovatelky motivováno jejím věkem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

16:07 Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

Jak víceméně poněkud nezajímavě stručně sdělila některá média, v úterý 16. dubna Ministerstvo práce …