Ondřej Konrád: Dožene Vondru kauza ProMoPro?

13.04.2012 10:27

Když se vloni vynořila kauza, ve které stát v období českého předsednictví Radě Evropské unie zaplatil bez předcházejícího výběrového řízení společnosti ProMoPro za ozvučovací a jiné práce nadbytečně stovky miliónů korun, vznikly z toho různé druhy rozpaků.

Ondřej Konrád: Dožene Vondru kauza ProMoPro?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Alexandr Vondra

Formálně finance vyplácel úřad vlády, ale o tom, která firma zajistí potřebný servis a za kolik, rozhodoval tým tehdejšího ministra pro unijní záležitosti Alexandra Vondry.

Což je osobnost s nemalým morálním kreditem ještě z disidentské éry. A tak se leckomu nechtělo věřit, že by právě on mohl být vědomě zapojen do takové záležitosti. A zároveň se zdálo divné, s jakou vehemencí na Vondru zaútočil vládní kolega Miroslav Kalousek, což si leckdo dával do souvislosti s tím, jak nyní Vondra coby ministr obrany zprůhledňuje armádní zakázky, z jejichž dosavadní malé transparentnosti žily po léta zbrojařské firmy, s kterými měl Kalousek úzké vztahy. Vondra zase nechtěl připustit svůj díl odpovědnosti za podřízené. Nakonec sice demisi nabídl, ale více méně pouze ´pro forma´. Každému bylo jasné, že ji premiér nepřijme, protože Vondra je ve vedení ODS jeho blízkým spojencem a Nečas jej tedy hned tak nenechá padnout.

Po několika relativně bouřlivých týdnech se případ přestal stále dokola probírat, nic nového v něm už také nebylo a Vondra aspoň prozatím tlak přestál. I Kalousek skončil s osočováním, jen by se opakoval a vypadlo by to stále víc jako osobní věc. Uvnitř koalice bylo také třeba aktuálně řešit jiné problémy spojené s Věcmi veřejnými. Kauza nicméně běžela dál v rovině vyšetřování.

A to nyní dost výrazně pohnula dopředu, neboť policie obvinila z podílu na ní dvanáct osob a včetně tří bývalých Vondrových podřízených. Dokonce i jeho náměstkyně Jany Hendrichové. Podle vyšetřovatelů stát přišel o bezmála čtyři sta milióny korun, a to už značná suma, tunel byl poměrně sofistikovaně provedený (ProMoPro si mimo jiné na objednané servisní práce najala zcela jinou firmu), a rozplést ho také policistům trvalo celkem dlouho. A stále ještě nejsou u konce. Netuší například dosud, kam doputovaly některé dost značné díly peněz, mimo jiné i přes zahraniční účty. Vondra mezi obviněnými chybí a tak může opakovat, že nevidí důvod odstoupit. Totéž říkám i jeho šéf Petr Nečas, ale v okamžiku, kdy koalice přichází s vyššími daněmi a pomalejším růstem důchodů se kauza premiérovi hodit nemůže a Vondra se nepochybně ocitá na tenkém ledě.

Nečas také dnes poznamenal, že pokud budou Vondrovi bývalí podřízení uznáni vinnými, pak by ministr odpovědnost přijmout musel. Jenomže než dojde k soudu a padnou nějaké verdikty, uplyne ještě jistě hodně vody a tak – zdá se aspoň – bezprostředně Vondra ohrožen tedy není. Ale uvidíme, jak se budou chovat obvinění, a jestli se jim bude chtít nechat všechno na sobě. Znalci případu totiž říkají, že se Vondrovým úředníkům do vyplácení značně předimenzovaných faktur zpočátku moc nechtělo a zdá se jako by na ně kdosi musel naléhat. Ačkoliv nikdo neříká, že by se snad Vondra z vytunelovaných peněz sám obohacoval, vnucuje se chtěj nechtěj otázka, jestli nějaké milióny, spíš tedy desítky miliónů, nemohly natéct do černého stranického fondu. A o tom by už Vondra asi něco vědět musel. Což jsou ale zatím pouhé spekulace a je nutno čekat, jak se vyšetřovatelům povede dál. 

Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…