Ondřej Konrád: Nečas by měl svižně minimalizovat ztráty

29.06.2012 7:28

Představme si, že je podzim roku 2012. Za prvé: ODS obhájí jen pár senátorských křesel a sociálně demokratická majorita v horní parlamentní komoře tedy přetrvává, za druhé: ČSSD navzdory kauze Rath dál drží hejtmanství, neboť strana těží z toho, že prostě není u moci a nemusí činit žádná nepopulární opatření, proti nimž naopak brojí po boku stále rozohněnějších odborářů.

Ondřej Konrád: Nečas by měl svižně minimalizovat ztráty
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Premiér Petr Nečas

Pouze – a to je podstatné – v plzeňském kraji občanští demokraté uspějí, neboť na čele kandidátky měli necelý půlrok před tím náhle a bez řádného zdůvodnění z funkce ministra spravedlnosti odvolaného Jiřího Pospíšil. Který byl podle veškerých průzkumů jednoznačně nejpopulárnějším politikem strany především proto, že se očividně pokoušel vylepšit stav uvnitř justice. A měl za zebou čerstvě úspěch, když po dlouhé tahanici a jedné dílčí prohře nakonec dosáhl toho, že šéf Vrchního pražského zastupitelství Rampula musel vyklidit stůl, číms se zdály být sečteny dny také jeho náměstka Grygárka, a tím by – snad – skončila praxe zametání korupčních kauz pod koberec a vůbec ochrana všelijakých kmotrů a jiných šíbrů.  

Co by po takovém volebním výsledku a při dost reálném výhledu, že se straně nemůže podařit protlačit po Novém roce na Pražský hrad svého kandidáta Sobotku, i kdyby se o to snažila podstatně víc, než jak to činí, mohl Petr Nečas čekat na nadcházející stranické konferenci? Mohl by přežít v předsednickém křesle?  

Samozřejmě, pohybujeme se nyní v oblasti podmiňovací nadsázky. Není vůbec jasné, jak dopadnou hlavně krajské volby, Rathův případ bude ještě stále živý a do podzimu se mohou vynořit i nějaké jiné hejtmanské maléry. A už teď může být ČSSD například ráda, že je severní Morava levicová, jinak by ji po éře Jaroslava Palase zřejmě ztratila. A tak dále.  

Navíc Nečas možná nejmenuje za Pospíšila žádného „ochránce zametačů“ a Lenka Bradáčová skutečně usedne na Rumpulovo místo, Nečas ani nebude bránit Pospíšilově kandidatuře v Plzni. Zkrátka, premiér momentální negativní dopady svého rozhodnutí minimalizuje a nebude se na kongresu nacházet v postavení vratkém.  

Zatím však není důvod si myslet, že se premiér neocitá v rukou klanů, které ho ovšem budou držet u moci, jen dokud se jim to bude hodit. V této chvíli je známo, že Nečas má sice vlivné, ale zároveň potemnělé spojence ve středních a jižních Čechách a možná usiluje i o sever, z něhož by se mohl rekrutovat nový ministr spravedlnosti.  

Ale potvrdí-li předsednický post, nebude to jen díky mocensko-podnikatelským klanům, ale také proto, že ODS žádnou jinou lídrovskou postavu nemá po ruce. A nezdá se, že by po ní byla sebemenší sháňka. Strana, do značné míry ochromená kmotrovským vlivem, jakoby ztratila vnitřní dynamiku a jen se atomizovala na jednotlivé skupinky, jimž jde pouze o zisk prostřednictvím funkcí. A zůstala bez představ o budoucnosti a směřování, pasivně čekající, že se něco stane.  

Od Nečase nikdo žádné hlubší vize neočekával. Ale dlouholetý špičkový a přitom do ničeho nenamočený politik skýtal naději, že se bude chtít podílet na ozdravění celé společnosti, upadající pod vlivem obecného rozkrádání ve státní správě do morálního marasmu. Teď se spíš ale zdá, jako by si myslel, že přímou cestou nelze dosáhnout ničeho a úspěch vede pouze skrze strategické politikaření. V tom případě ztrácí pojem o realitě.

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu 6 Názory a argumenty

Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ivo Strejček: 20 let členství ČR v EU - pozitiva se hledají těžko

12:17 Ivo Strejček: 20 let členství ČR v EU - pozitiva se hledají těžko

Dvacet let od vstupu České republiky do Evropské unie je významným výročím v historii naší země a za…