Ondřej Konrád: Po Lessyho pádu

30.08.2012 22:17

Už je znám nejen Lessyho nástupce, tedy jeho dosavadní náměstek Martin Červíček, ale rovněž se ví, že zase jeho náměstkem pro vnitřní službu se stane Tomáš Kužel, který doposud šéfoval policii jihomoravského kraje.

Ondřej Konrád: Po Lessyho pádu
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Petr Lessy

Což řadovému občanu zřejmě nic neříká. Ten si snad všimne, že ze všech poslaneckých funkcí, souvisejících s problematikou bezpečnosti, rezignovala zákonodárkyně ODS Jana Černochová, jelikož nový policejní prezident je jejím životním partnerem.

A pak také možná zaregistruje, že Lessyho pád neuvítala vicepremiérka Karolína Peake, jíž se hlavně dotklo, že byl bez konzultace ve vládě svižně jmenován nový policejní šéf. A naznačila, že by poslanci strany LIDEM nemuseli kvůli tomu hlasovat pro všechny zásadní vládní návrhy. Pokud tím myslela ty momentálně nejdiskutovanější, totiž po senátním vetu opět do dolní komory doputovavší vyšší DPH a hlavně církevní restituce, pak by to ovšem byla hodně hazardní hra, hrozící až předčasnými volbami, a tedy zánikem strany LIDEM. Proto asi pohrůžku paní Peake netřeba brát vážněji. Však se vůči ní také ohradil premiér Nečas slovy, že jmenování je výhradní pravomocí ministra vnitra a v nejmenším nesouvisí se zákony předkládané sněmovně.

Z vějíře reakcí politických subjektů i objektů také nic nového neplyne: ČSSD Lessyho odchod nepřekvapil, neboť sledovala dlouhodobý tlak na něho, a bude ovšem chtít slyšet od ředitele policejní inspekce, jak to bylo s důvody k tomu, aby byl Lessy vyhozen od policie. Věci veřejné také protestují, což je jasné, neboť Lessy byl jimi – ještě když byla Bártova strana členem vládní koalice – do vedení policie prosazen.

A překvapit nemohlo ani vyjádření prezidenta Václava Klause, který Petra Lessyho v krizových situacích už dvakrát vysloveně podržel (naposled při konfliktu s ministrem financí Kalouskem kolem kauzy Vlasty Parkanové). A hlava státu užila celkem ostrá slova: výměna šéfa podle ní destabilizuje nejen celou polici ČR, ale i politickou scénu, a to v předvolebním období a ve chvíli, kdy se mají ve sněmovně projednávat významné zákony. A také Klause zřejmě netěšilo, že s ním Kubiceho tah, evidentně tiše posvěcený premiérem, nikdo předem neprobral. Prezident si patrně navykl, že se s ním vládní strany zrovna o tomhle postu dříve detailně bavily.

Zaznamenat je třeba také to, že se policejní odbory dle očekávání postavily za Lessyho, ve kterém cítily svého ochránce. Předseda Unie bezpečnostních složek Zdeněk Buřič se na obrazovkách České televize rozrušoval a hovořil o anonymních SMS, prorokujících také jeho brzký konec u policie. Policisté nicméně v nové situaci odvolali plánovaný protest plánovaný na 12. října pod jménem Upír, zřejmě v obavě, jak se na to bude dívat nový prezident.

Odboráři chystají aspoň trestně právní kroky, neboť se jim nelíbí škrty v resortu. Proti kterým ale v okamžiku obecného šetření asi těžko něco zmohou. Budou jen strašit vizí rozkladu policejního sboru, neschopného chránit spoluobčany. Jak známo, právě otázka škrtů byla jedním z důvodů vleklého sporu ministra Kubiceho s Petrem Lessym. Který nemohl skončit jinak než odchodem jedno z nich. A Lessy zřetelně neměl za sebou dostatečnou sílu.

Že se bude spekulovat o tom, jak se za něho dalo do pohybu vyšetřování korupce, a tudíž musel být nahrazen člověkem bližším ODS, kterou tyto kauzy ohrožují, samozřejmě není nečekané a také do jisté míry oprávněné.

Ale je otázkou, zda boji s korupcí exprezident opravdu napomáhal a jestli nešlo spíš o důsledek změny atmosféry v justici. Konec konců, pokud má Martin Červíček tendenci korupční případy brzdit, pak se to brzy dozvíme. Ale dodejme, že to není lehké a znamenalo by to otevřený boj s nyní podstatně sebevědomějšími státními zástupci. Který by šéfa policie mohl snadno stát kariéru. 

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu 6 Názory a argumenty
Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

MUDr. Ladislav Václavec byl položen dotaz

Zdraví máme jen jedno

Pane senátore, hlasoval jste pro senátní novelu zaměstnávání zahraničních zubařů u nás. Tito studenti medicíny, možná lékaři mají pracovat pod dohledem českého l=kaře, který asi podle vás nemá co na práci a tak bude dohlížet. Bez řádně ukončené zkoušky z českého jazyka a slevovat z náročnosti aproba...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

David Rath: Kámen mudrců, euro a koruna

15:49 David Rath: Kámen mudrců, euro a koruna

Císař Rudolf II. proslul svojí snahou získat kámen mudrců, který dokáže sprosté olovo změnit na ušle…