Ondřej Konrád: Stojatý Janoušek

11.05.2012 13:52

Čas plyne poměrně svižně, zatímco kauza Janoušek jakoby ustrnula.

Ondřej Konrád: Stojatý Janoušek
Foto: repro TV Prima
Popisek: Roman Janoušek po svém zadržení za jízdu v opilosti

Připomeňme si, že to bylo 23. března dopoledne, kdy zcela opilý lobbista v Praze nejprve naboural a pak řidičku poškozeného vozu srazil a ujel, následně své auto opustil o pelášil do blízkého parku, kde ho zadrželi policisté. Kteří mu ale ani nedali pouta, jak by se stalo u kohokoliv jiného, a nechali ho volně telefonovat – dost pravděpodobně dokonce někomu ze svých nejvyšších nadřízených.

Kvůli postupu v případu je také několik policistů v kárném řízení. Mimo jiné i proto, že na služebně Janouška vyslechli hned, místo aby počkali, až vystřízliví. Takto je výpověď k ničemu a soud by ji podle všeho neakceptoval. A žádná jiná neexistuje, neboť před královohradeckými vyšetřovateli, kterým byl případ postoupen, Janoušek zatím odmítl vypovídat.

Jak se zdá, věci se pro něho vyvíjí zatím celkem zdárně. Zůstal mu dokonce řidičský průkaz, který mu policisté nemohli v okamžiku dopadení odebrat, když jim řekl, že ho u sebe nemá. Dodatečně o něj pak už – údajně – přijít nemohl. Cestuje také volně do zahraničí, neboť soud návrh na omezení jeho pohybu zamítl. A k celkově pochmurnému dojmu přispívá i to, jak jeho advokát interpretuje středeční výpověď zraněné ženy: že ji Janoušek srazil pouze rohem svého vozu, bez předcházejícího očního kontaktu a snad dokonce neúmyslně.

Což člověka samozřejmě vede k úvaze, kolik Janouškových milionů může být už nyní ve hře, ve které mu totiž hrozí poměrně dlouhé vězení. Nabídku na zatím nespecifikované finanční odškodnění, spojenou s omluvou, přednesl Janouškově „oběti“ jeho právní zástupce už před časem.

Nicméně příslušná státní zástupkyně zatím odmítá myšlenku, že by mohlo dojít k nějaké změně a podle ní je podstatná řada svědků incidentu. Právě jejich výpovědi také vedly policisty k obvinění z úmyslného ublížení na zdraví a svědkové budou mít i zásadní roli při chystané rekonstrukci. Až Janoušek ovšem zjistí, o koho jde, jistě se může pokusit svědky podplatit, i když to představuje značné riziko. Ale jde mu o mnoho.

Pokud bude i nadále stíhán za čin se sazbou nad pět vězení, finanční vyrovnání s obětí totiž nehraje roli. Ale na druhé straně – pokud by se dosavadní obvinění zmírnilo, mohl by se Janoušek dokonce úplně vyhnout soudnímu verdiktu. A netřeba dodávat, že prostředky na to jistě má.

Jinou věcí ovšem je, zda si vyšetřovatelé mohou troufnout obvinění změnit s ohledem na veřejnost, která by na to, že Janoušek, proslulý svými familiérními hovory o různých pražských záležitostech s ex-primátorem Bémem, vyklouzl justici z rukou, mohla reagovat značně podrážděně. A lze tušit, že média, hlavně deník Mladá Fronta Dnes, který se k telefonátům Janouška a Béma dostal, zřejmě ve sledování kauzy neustanou. Hovoří se i o dalších nahrávkách, které se patrně dříve či později ocitnou na denním světle.

Ale dlužno dodat, že v případe odposlechů se neděje vlastně vůbec nic. Jistě, o post přišel náměstek policejního ředitele Vladislav Husák, který s Janouškem evidentně udržoval kontakty, a leckdo se domnívá, že právě jemu zadržený lobbista telefonoval. Ale Husák dál působí u police a nikoli v nevýznamné funkci.

Postu se nadále drží i šéf BIS Jiří Lang, který sice nepřímo potvrzuje, že odposlechy „snad“ byly pořízeny jeho institucí, ale o úniku k soukromé detektivní agentuře ABL doposud nic nezjistil. Což ale nevypadá, jako by měl BIS skutečně pod kontrolou. A pokud se v tomto směru neučiní nějaký pokrok, pak půjde těžko dokázat, že odposlechy koupil druhdy Vít Bárta, kterému se líbila představa, jak drží nějaké mocné muže v hrsti.

Poněkud slabou útěchou je, že někteří z nich už příliš moci nemají. Ono je to totiž relativní. Protože například Pavel Bém je sice na půlcestě z ODS, ale jelikož si ponechal poslanecký mandát, a jistě se ho nemíní vzdát, může být pro současnou staronovou koalici v některých momentech dosti ku potřebě. Zatím na jeho hlasu nic neodviselo. Ale pokud by taková situace nastala, pak by bylo lépe to zabalit a vydat se naproti předčasným volbám. Jenomže – učinil by Petr Nečas takové gesto? 

Publikováno se svolením vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

PhDr. Lubomír Zaorálek byl položen dotaz

Stejné mzdy za stejnou práci v celé Evropě

Zajímalo by mě, jak toho chcete docílit? A kde by třeba podniky nebo zaměstnavatelé na dorovnání mezd měli brát peníze?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: Absurdní důchodové divadlo

15:49 Jiří Weigl: Absurdní důchodové divadlo

Pondělní glosa Jiřího Weigla