Ondřej Kosina: Norská sociální demokracie posiluje

09.01.2017 16:53

Norsko čekají v září parlamentní volby, ve kterých voliči vyberou 169 nových poslanců Stortingu. Před čtyřmi lety sice zvítězili labouristé, ale aliance pravicových stran je odsunula do opozice. Konzervativci premiérky Erny Solbergové sestavili menšinovou dvojkoalici s progresisty za podpory liberálů a křesťanských demokratů.

Ondřej Kosina: Norská sociální demokracie posiluje
Foto: wikipedia
Popisek: Norská vlajka

O podporu voličů se utká osm hlavních formací zastoupených i v současném Stortingu. Podle průzkumu agentury Ipsos z poloviny prosince pravděpodobně všechny obhájí svá poslanecká křesla a navíc ani nedojde k zásadním přesunům voličské podpory mezi jednotlivými subjekty. Celkově lze konstatovat, že vládní strany mírně oslabují, zatímco opozice posiluje. Favoritem jsou jednoznačně sociálně demokratičtí labouristé (37,8 %), kteří si udržují výrazný náskok před druhými konzervativci (23,3 %). Třetí místo by obhájila Progresivní strana (13 %) hlásící se k liberalismu, ačkoliv je politology často nálepkována jako pravicově populistická. Následuje agrární Centristická strana (6,8 %), nyní v opozici, která se v letech 2005 – 2013 podílela na rudo-zelené vládě. Další dvě středové formace, jež úzce spolupracují – liberálové a křesťanští demokraté – mají podporu 4,8 resp. 4 % respondentů. Nejslabší pozici mají přirození partneři labouristů – Socialistická levice a Zelení – obě vycházející z environmentálního programu.

Podle norské ústavy se parlamentní volby musí konat každé čtyři roky a Storting nesmí být rozpuštěn dříve, což znemožňuje konání předčasných voleb. Norský politický systém se vyznačuje stabilitou a soutěžením tradičních stran vycházejících buď z levicové, nebo pravicové ideologie. To činí tento systém čitelným a předvídatelným, neboť fenomén nepolitických, protestních a ideologicky neukotvených stran a hnutí severskou zemi dosud nezasáhl. Příznačná je i absence extremistických stran na obou pólech spektra. Výjimkou je snad jen krajně levicová Rudá strana vycházející z marxismu, jejíž potenciál však osciluje kolem 2 %. Ačkoliv labouristé posilují, může se opakovat situace z roku 2013, kdy se spojily pravicové subjekty, a vítěze poslaly do opozice. Nezáleží tedy jen na výsledku labouristů, ale i jejich levo-středových partnerů.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

12:26 Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

Chtěl bych se dožít toho, až naše silnice budou brázdit jen elektrické vozy. Jak říkají pirátští pos…