Otázka týdne z VZP XV.

11.04.2016 15:09

Náš tatínek má už značné problémy s chůzí a rovnováhou, a tak by nás zajímalo, jaké pomůcky typu chodítka nebo sedačky do sprchy by mu mohla pojišťovna proplatit.

Otázka týdne z VZP XV.
Foto: Hans Štembera
Popisek: VZP

Hned úvodem je třeba zdůraznit, že pojišťovna nemůže vyhovět žádosti o proplacení zdravotnického prostředku v případě, kdy si klient pomůcku zakoupil z vlastních prostředků. Jestliže pacient určitou pomůcku ze zdravotních důvodů potřebuje, vystaví mu lékař poukaz.

U některých pomůcek není ani nutný souhlas revizního lékaře, aby mohly být hrazeny pojišťovnou. Mezi zdravotnické prostředky, jejichž indikace a úhrada z prostředků veřejného zdravotního pojištění nepodléhá schválení revizním lékařem, patří berle, hole, sedačky na vanu, do vany, pod sprchu, nástavce na WC, klozetová křesla. U těchto pomůcek vystaví lékař stanovené odbornosti Poukaz na léčebnou a ortopedickou pomůcku a na základě poukazu je pak pomůcka vydána výdejnou zdravotnických potřeb.

Berle a hole předepisuje smluvní lékař zdravotní pojišťovny odbornosti chirurgie, rehabilitace, ortopedie, neurologie nebo praktický lékař. Ze zdravotního pojištění je hrazen maximálně 1 pár berlí podpažních za 2 roky, 1 pár nebo 1 kus berlí předloketních za 2 roky nebo maximálně 1 hůl za 3 roky. Sedačku na vanu a do vany, sedačku pod sprchu nebo sprchovou židli, nástavce na WC nebo klozetová křesla předepisuje smluvní lékař odbornosti geriatrie, rehabilitace, ortopedie, neurologie nebo praktický lékař. Ze zdravotního pojištění je hrazen maximálně 1 kus za 5 let, u nástavce na WC je to max. 1 kus za 3 roky.

U pomůcek, jejichž předepisování je podmíněno souhlasem revizního lékaře, musí lékař nejdřív vystavit Žádanku o schválení/povolení a požádat tak revizního lékaře o souhlas s úhradou. Požadavek zde musí z medicínského hlediska zdůvodnit, což znamená, že uvede hlavně aktuální zdravotní stav s podrobným popisem hybnosti a pohybových schopností. Až následně může vystavit pacientovi Poukaz na léčebnou a ortopedickou pomůcku.

Souhlasu revizního lékaře podléhají např. chodítka. Existuje jich spousta variant (dvou-, tří- nebo čtyřkolové, čtyřbodové, kloubové či s podpažními podporami), takže lékař musí podle postižení pacienta vybrat to správné. Předepsat chodítko může lékař odbornosti rehabilitace, ortopedie, ortopedická protetika či neurologie. Ze zdravotního pojištění je hrazen maximálně 1 kus za 5 let. Chodítko může být předepsáno pacientům s funkčními horními končetinami, omezeným pohybem dolních končetin a při snížené stabilitě.

Existuje i řada dalších pomůcek, které mohou usnadnit život v domácnosti špatně pohyblivému, resp. nepohyblivému pacientovi, např. invalidní vozík, polohovací lůžko, antidekubitní podložky aj. I tyto pomůcky musí v návaznosti na zdravotní stav pacienta předepsat lékař stanovené odbornosti (většinou interní lékařství, ortopedie, rehabilitace, neurologie aj.) a vždy je musí předem schválit revizní lékař.

Pokud lékař vystavuje poukaz na pomůcku, která je jen částečně hrazená, takže by u ní pacient musel doplácet, musí ho na to předem upozornit. Ve většině případů se však dá najít pomůcka, která bude pojišťovnou hrazená plně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: VZP

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…