Otevřený dopis prezidentovi ve věci zásahů na akademickou půdu a do životů lidí

03.06.2015 17:26

Vyjádření nesouhlasu s presidentovými zásahy na akademickou půdu a do životů lidí:

Otevřený dopis prezidentovi ve věci zásahů na akademickou půdu a do životů lidí
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Prezident Miloš Zeman ve Dvoře Králové

Pane presidente,

Píšeme Vám ve věci nejmenování univerzitních profesorů, konkrétně potom kvůli  neudělení titulu panu Ivanu Ošťádalovi. Chceme vyjádřit nesouhlas s Vašimi metodami, kterými jste se rozhodl pošpinit čest nejen pana Ošťádala, ale i jeho manželky, která nám šest let dělala třídní učitelku. Nežádáme od Vás žádnou reakci, píšeme Vám pouze proto, že cítíme velikou potřebu zastat se poškozených osob a vymezit se proti Vašim nešetrným zásahům do životů lidí.

Problém spatřujeme už jen v motivaci Vašich činů. Nemáme dojem, že by Vám snad skutečně záleželo na morálních kvalitách přednášejících a vědců nebo na tom, kdo titul dostane a kdo ne. Co naopak vidíme velmi jasně, je Vaše snaha zviditelnit se, vyvolat rozruch a udržet se na titulních stranách novin. Dle našeho názoru jste si chtěl zopakovat mediální úspěch z doby nejmenování pana profesora Martina C. Putny. Protože jednička je číslo žalostně nízké, rozhodl jste se rovnou pro trojici náhodných obětí, na kterých byste mohl demonstrovat svou moc. Jaký vliv to bude mít na životy Vámi napadených, Vás nezajímalo a patrně ani nezajímá. Právě tento fakt nám přijde alarmující. Jste osoba zvolená do funkce přímou volbou, svou moc jste tedy získal od lidí, kterými pohrdáte, vysmíváte se jim, připravujete je o čest, případně je i zneužíváte k dosažení svých cílů skrze média a silně manipulativní jazyk.

Jako budoucí vysokoškolské studenty nás zaráží, s jakou jistotou a drzostí zasahujete na akademickou půdu, nectíte tradice a berete na sebe rozhodnutí, která Vám nepřísluší. Posoudíte snad Vy fundovanost lidí, jimž jste upřel profesorský titul? Rozumíte jejich oborům? Z nějakého důvodu nám to přijde nepravděpodobné. Z našeho pohledu se pouze snažíte zdiskreditovat ať už nežádoucí či náhodně vybrané osoby skrze minulost, ve které se zřejmě výborně vyznáte, jak jste prokázal v kauze Peroutka. Vytahujete kostlivce z jejich skříní, a když tam žádní nejsou, nestydíte se dojít si s lopatou na hřbitov a nějaké si opatřit, což je velmi smutné a navíc nedůstojné.

Velmi zajímavý je i fakt, že jste svoje rozhodnutí o neudělení titulu panu Ošťádalovi opřel o jeho údajnou spolupráci s Stb  a vzápětí jste využil přesně metod minulého režimu. Nestačilo Vám pošpinit čest jen osoby, které se Váš verdikt výslovně týkal, ale rozhodl jste, že se zacílíte i na jeho manželku, což velmi připomíná strategii soudruhů, kteří se nikdy neomezovali jen na jednotlivce, ale snažili se pošlapat jméno všech členů rodiny postiženého. Velmi ironické gesto, jen co je pravda. Můžeme najít i jinou paralelu s dobou totality. Tehdy se nepřijímalo na školy kvůli takzvanému kádrovému profilu, který se často nezakládal na pravdě. Vy místo kádrového profilu používáte lustrační zákon, ale princip je stejný. Znemožnit člověku užít si chvíli dojití na vrchol své vědecké kariéry a místo toho ho povláčet bahnem, je přesně způsob zacházení, kterému komunismus holdoval.

Loučíme se s vámi s těmito slovy: Nemůžeme si vážit člověka, který není čestný, pohrdá ostatními lidmi i tradicemi, nemá zábrany ani stud, půdu morálních zásad již dávno opustil, a který došel tak daleko, že už jen zbaběle útočí z médií. Koho si naopak vážit můžeme, je fundovaný profesor fyziky, který se k ostatním chová s úctou nebo ženy, která se živí výukou anglického jazyka, svým studentům pomáhá, respektuje jejich názory a osobnosti.

Romana Štěpánková

K výzvě se můžete připojit ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

10:14 Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

Mudrlanti, kterým se dnes v médiích říká experti, vytrubovali do světa, jak prý Írán svůj víkendový …