Oto Klikar: Program LIFE nabízí milióny eur na ochranu životního prostředí

29.11.2016 11:54

Záchrana vymírajících živočišných druhů, obnovení osvědčených způsobů hospodaření, řešení problémů znečištění vod i ovzduší - to jsou jen některé oblasti ochrany životního prostředí, které dnes v souvislosti se svou činností řeší podnikatelé, zemědělci, univerzity, výzkumné ústavy i neziskové organizace. Nápady i chuť, jak pomoci životnímu prostředí, by jistě byly, ale chybí peníze. Někdy opravdu není lehké finanční prostředky sehnat, ale někdy spíš nevíme, kde je hledat. Ale možná to není tak složité.

Oto Klikar: Program LIFE nabízí milióny eur na ochranu životního prostředí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka Evropské unie

Zajímavým zdrojem jsou stále finanční prostředky z Evropské unie. Jedním z programů, kde je dost peněz na realizaci dobrých inovativních nápadů, které mají pozitivní dopad na životní prostředí, je program LIFE. Již několik let z něj lze čerpat nemalé finanční prostředky. V letech 2014-2020 může poskytnout projektům z členských států EU podporu v celkovém objemu 3,46 miliardy eur.

Program LIFE je finanční nástroj Evropské unie, který nabízí podporu projektům v oblasti ochrany životního prostředí a klimatu nejen v České republice, ale i v celé EU. Podporuje inovační projekty, které probíhají ve spolupráci vědy, průmyslu a veřejné správy. Jsou vhodné pro podnikatele, kteří pro realizaci svých nápadů potřebují partnery, pro výzkumné ústavy, které chtějí výsledky své práce aplikovat ve výrobě, pro neziskové organizace, ale i státní správu a státní firmy, obce nebo vysoké školy.

Evropská výzva

Každý rok vyhlašuje Evropská komise výzvu k předkládání žádostí do programu LIFE. Zájemci mohou žádat o finanční podporu pro tradiční, přípravné a integrované projekty a projekty technické asistence pro integrované projekty.

Předložení projektových návrhů do výzvy je základním krokem k získání finančních prostředků z programu LIFE. Žádosti musí předkladatelé adresovat přímo Evropské komisi, která zajišťuje i jejich hodnocení. Příprava projektu je administrativně i časově náročná a může zabrat několik měsíců. Ale pro tento program platí, těžko na cvičišti, lehko na bojišti. Poměrně složitá příprava žádosti totiž přináší pozdější pohodlný až komfortní způsob čerpání financí s možností odůvodněných úprav a změn během projektu.

Program LIFE je komplementární vůči ostatním finančním mechanismům EU i národním zdrojům financování. Míra spolufinancování projektů LIFE z EU činí 60–75 %. Výše příspěvku Evropské komise na jeden tradiční projekt dosahuje zhruba 1–3 miliony eur. Zbývajících 25–40 % výdajů musí být uhrazeno z vlastních zdrojů příjemců mimo prostředky získané z jiných fondů EU. Běžná doba realizace projektu činí 5–6 let.

Pomůže i Ministerstvo životního prostředí

Finanční podporu poskytuje také Ministerstvo životního prostředí, které je národním kontaktním místem programu LIFE v České republice a které tak pomáhá žadatelům se získáním finančních prostředků, které musí žadatel uhradit z vlastní kapsy. Nejvyšší míra spolufinancování činí maximálně 15 % z celkových způsobilých nákladů projektu, a zároveň ne více než 10 milionů korun na jeden projekt.

V této souvislosti vyhlašuje Ministerstvo životního prostředí každý rok současně s evropskou výzvou národní výzvu k předkládání žádostí o spolufinancování tzv. tradičních projektů. Poskytnutí finančních prostředků je podmíněno úspěchem projektů v evropské výzvě a předložením projektových návrhů, splňujících požadavky národní výzvy programu LIFE.

Hnacím motorem pro poskytnutí finanční podpory je snaha MŽP jako garanta programu LIFE v České republice maximálně motivovat české žadatele k předkládání projektových návrhů do programu LIFE. Důvodem je dosud nízké procento žadatelů, které v minulosti odrazovala především složitá příprava projektové dokumentace a s ní spojené vysoké náklady.

Šest návrhů uspělo v národní výzvě

V letošním roce obdrželo MŽP v rámci národní výzvy 17 projektových návrhů. Z toho nakonec šest projektů přesvědčilo hodnotící komisi Ministerstva životního prostředí o tom, že splňují všechny podmínky národní výzvy a zároveň mají předpoklad uspět ve výzvě vyhlášené Evropskou komisí letos v květnu. Pokud se jim podaří splnit podmínky evropské výzvy, rozdělí mezi ně ministerstvo necelých 48 milionů korun jako spolufinancování projektů.

Další 2 miliony korun jsou určeny na letošní novinku – finanční podporu přípravy a zpracování projektové dokumentace v maximální výši 150 000 korun na jeden projekt. Poskytnutí finančních prostředků je podmíněno zasláním rozpracovaného projektového návrhu odboru finančních a dobrovolných nástrojů MŽP a zároveň úspěšným předložením úplného projektového návrhu do evropské výzvy programu LIFE. V tomto případě byla úspěšnost žadatelů ještě vyšší. Ministerská komise rozhodla udělit finanční podporu na přípravu projektové dokumentace patnácti podaným projektům.

Jaké projekty mají šanci?

Projekty, které prošly sítem národní výzvy, dokumentují, jak pestrou škálu inovativních nápadů lze s pomocí programu LIFFE financovat. Úspěšnými žadateli, kterým komise letos schválila příslib kofinancování i příspěvek na přípravu projektové dokumentace, jsou například Agentura ochrany přírody a krajiny s projektem Aktivní ochrana evropsky významných teplomilných stanovišť a druhů v Českém středohoří, Palivový kombinát Ústí, státní podnik s projektem MORWELL – Inovativní metoda redukce emisí metanu z ropoplynových vrtů nebo firma Aqua PROCON a její projekt Vývoj a ověření expertního systému bezpilotního mapování zemědělské půdy pro lokálně cílenou aplikaci hnojiv.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: Dvacáté výročí našeho vstupu do EU a historické paralely

15:22 Jiří Weigl: Dvacáté výročí našeho vstupu do EU a historické paralely

Na 1. května 2024 připadá 20. výročí našeho vstupu do Evropské unie. Náš veřejný a mediální prostor …