P. C. Roberts: Pochopí to Rusko dřív, než zabouří válka?

29.12.2021 20:27 | Komentář

Poprvé od rozpadu Sovětského svazu se Kreml Západu rázně postavil. Žádné NATO pro Ukrajinu a žádné opakování toho, co se stalo v Gruzii.

P. C. Roberts: Pochopí to Rusko dřív, než zabouří válka?
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Na Rudém náměstí v Moskvě

Jak jsem předpověděl, přijímalo Rusko americké urážky a provokace tak dlouho, až to ohrozilo samotnou jeho existenci. A nyní, kdy se ruská vláda konečně západnímu tlaku vzepřela, nabízí se otázka, zda arogance a pýcha Ameriky dovolí Washingtonu, aby si změny tohoto ruského postoje vůbec povšiml?

Washington vidí Rusko jako překážku na své cestě za světovou hegemonií, a jediným jeho zájmem je Rusko destabilizovat. A je ochoten s Ruskem jednat, jen když se bude jednat o ruské kapitulaci před washingtonskými požadavky.

Povšimlo si Rusko a jeho média, že Victoria Nulandová, někdejší asistentka amerického ministra zahraničí v Obamově vládě (ta, co na kyjevský Majdan nosila demonstrantům nůše koláčků – pozn. LM.), a dohlížela na americké svržení řádně zvolené ukrajinské vlády a její nahrazení washingtonskou loutkou, nepřátelskou k Rusku, byla v těchto dnech jmenována náměstkyní amerického ministra zahraničí v současné Bidenově režimu? Washington vždy povyšuje ty, kteří dělají Rusku potíže, a zbavuje se těch, kteří tak nečiní. Na hlavu prezidenta Trumpa, který chtěl normalizovat vztahy s Ruskem, hodili tři roky trvající aféru Russiagate, a z úřadu ho vyhnali ukradenými volbami. Trump totiž též navrhoval zbavit vojensko-bezpečnostní komplex jeho nepřítele (Rusko), a vojenský komplex bez nepřítele je přece neodpustitelný nesmysl.

Anketa

Budete se o Vánocích omezovat při setkávání s přáteli a příbuznými?

14%
83%
hlasovalo: 27928 lidí

Rozumím tomu, že Rusko chce mír – i já jej chci – ale když ho chcete mít, musíte ukázat, že nepřijímáte urážky a provokace. A neříkat, jak to činí Lavrov „jsme ochotni jednat s našimi partnery“. Ve Washingtonu je totiž dobrá vůle brána za slabost. Povzbuzuje k provokacím, které mohou zajít příliš daleko a vyústit ve válku. Lavrov měl tedy raději říkat: „Rusko nepřijímá urážky od nepřítele“. Jediná věc, o níž by totiž Washington chtěl s Ruskem jednat, je Rusko s rukama nad hlavou a s kývnutím na tuto washingtonskou podmínku: Rusko se může stát součástí Západu, pokud se stane takovým loutkovým státem jako jsou Francie, Německo, Velká Británie a další.

Kdyby Rusko namísto dobré vůle ukázalo sílu, Západ sám by se k němu obrátil a požádal by je o jednání. Rusko totiž nikdy nepovede s Washingtonem smysluplná jednání, pokud se jej Washington nebude bát. A zemi, jejíž vrcholní představitelé a média budou stále jen hořekovat nad tím, že se s nimi nejedná fér, nebude Washington NIKDY brát vážně. (přeložil Lubomír Man)

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…