Pavel Foltán: Tankuj, tankuj, krvácaj

04.03.2022 20:49 | Komentář

Nedávno jeden ekonom z NERVu označil současný růst explozívní drahoty u čerpacích stanic v tuzemsku za „ropný šok“. Jenže ono tu přesněji a popravdě řečeno nejde o šok ropný, ale jde tu o tuzemský šok cenový.

Pavel Foltán: Tankuj, tankuj, krvácaj
Foto: archiv
Popisek: Pavel Foltán

No, a někdo tady v tom tuzemsku ty ceny stanoví (a někdo má možnost je regulovat, a činit jiná účinná opatření, aby k těm CENOVÝM šokům a k jejich řetězovým reakcím nedocházelo - nota bene, když vyhlašuje nouzový stav, apod.) - čili někdo tady v tuzemsku je tudíž logicky i za tyhle, i další následné, související, a podobné CENOVÉ ŠOKY osobně odpovědný. Ale ten někdo „nešímá“ (podobně, jako ta vzducholoď v té staré dětské slovenské anekdotě). Prostě ti odpovědní činitelové hrajou na lidi „mrtvýho brouka“.

Takže - jak se dalo celkem logicky předpokládat, ani petice za zlevnění pohonných hmot (PHM) na sebe nedala dlouho čekat. Leckdo leckde by si pravděpodobně mohl říct, že „aspoň to, aspoň něco, když už nic“. Jenže ono je to málo na skutečný efekt (ve smyslu efekt = výsledek) ekonomický. Je to málo na skutečné řešení v rozsahu národohospodářském. A tedy nikoli pouze na „efekt politický“ (jako už obvykle, tady v tuzemsku za 30 let, že). Ta petice je moc měkká, a je i moc úzká (resp. zúžená).

Stručně a jasně – aby to mělo vskutku nějaký „ten cvek“:

Anketa

Prožije český národ na území svého státu rok 2022 v míru?

52%
36%
12%
hlasovalo: 38558 lidí

  1. DPH ve výši 1,-- Kč na 1 litr PHM,
  2. DPH ve výši 1,-- Kč za odpovídající jednotku všech ropných produktů (oleje, maziva, aj. komodity a výrobky petrochemie a navazujících oborů),
  3. stejná sazba u spotřební daně z toho všeho,
  4. stejná sazba u marže distributorů, prodejců, atd.,
  5. regulovaná cena max. 25,-- Kč za 1 litr autobenzínu i motorové nafty (jednotně),
  6. žádné příměsi (líh, produkty z řepky, apod.) do PHM všech druhů, vyjma aditiv,
  7. normovaná aditiva povinně v jednotné ceně všech PHM (tj. těch 25 Kč za litr).

Stropová cena v odpovídající výši by samozřejmě byla stanovena i na další média, jako LPG, CNG, el. energii u dobíjecích stanic, atd. Přísná kontrola, vysoké sankce.

Nenechte si nabulíkovat, že by těch cca. 25 miliard Kč z té DPH ten tuzemský státní rozpočet zruinovalo, kdyby tam jakože relativně ty miliardy (z našich stále hlubších a vysypanějších kapes) jakože nepřitekly. Dají se najít jinde v jiných těch rozpočtových zdrojích, anebo v rámci jiných fiskálních a ekonomických funkcích. A lidi „od fochu“ to moc dobře vědí. Jenom ani oni jaksi „nešímají“. Proč asi? Vyšší cena = vyšší DPH…

Shora naznačený model samozřejmě systémově musí doplnit i mezinárodní smlouvy s dodavateli surovin (plyn, ropa, atd.) s garancí ceny v řádech desítek let (jak to má např. Maďarsko), a tuzemská cena el. energie pro tuzemské odběratele, a zejména pak i pro koncové malo-spotřebitele (domácnosti, živnostníci, apod.) za naše české regulované ceny a nikoli za ty podivné ceny několikanásobně vyšší (tzv. „německé“) z oné euro-burzy. To vše lidu zaručit – ihned uzákonit ve stylu „dura lex, sed lex“.

Tak lze zabránit brutální inflaci, neflaci, aj. totálním negativům, zdrcujícím pro náš lid (včetně jeho středního stavu). Tak lze ozdravit a roztočit ekonomiku ČR, aby nás tu opět uživila (bohužel u některých skupin už jen důstojně nechala přežít a dožít). To by aktuálně, či akutně zejména pro vládu & spol. politiky mělo být prioritní memento.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

10:14 Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

Mudrlanti, kterým se dnes v médiích říká experti, vytrubovali do světa, jak prý Írán svůj víkendový …