Pavel Kopecký: 10 bodů (k) sjezdu

20.02.2018 19:51

Z nedělního mimořádného sjezdu sociální demokracie v Hradci Králové mám mnoho postřehů. Budu se jim věnovat v příštích dnech, takže prozatím jen desatero odlehčených poznámek:

Pavel Kopecký: 10 bodů (k) sjezdu
Foto: Hans Štembera
Popisek: ČSSD, ilustrační foto

1. Až do únorového sjezdu (nejprve se dokonce hovořilo o dubnovém termínu), jímž vedení ČSSD reagovalo na říjnové volby, přicházeli řadovým straníkům jedině Chovancovy výzvy k nekritizování vůdců. Zatímco dotyčný objížděl kraje a házel vše na Sobotku. Později se začaly přidávat dopisy kandidátů na předsedu. Případně pozvánka na ekologickou procházku „za mývaly" pod vedením Vladimíra Špidly.

2. Miloš Zeman si svůj triumf musel vychutnat. Úspěšný politik se setkal se „svou" neúspěšnou stranou. Tam, kde jí zakládal, tam ji našel ve stejném marasmu. Tam, kde porazil Jiřího Paroubka, jemuž se stále ne a nedaří stát se podruhé zachráncem partaje.

3. Zajímavé je, že i samotný vzhled sjezdu byl krapet retro.

4. Jakákoliv podobnost s vývojem a problémy ODS je čistě náhodná.

5. Bohuslav Sobotka je čelní hrobař ČSSD, jeho šéfporadce Špidla vlastně hned dvojnásobný.

6. Bohuslav Sobotka je nejenom politicky neschopný, nýbrž i zbabělec, který se neodvážil přijet skládat účty z „díla".

7. Milan Štěch, jenž dlouhodobě odmítal byť jen diskutovat o Sobotkových vůdcovských nedostatcích, systematicky vystupuje proti Zemanovi s Babišem. Ti ho opakovaně ponížili, nicméně předseda senátu zdůrazňuje, že není mstivý člověk.

8. Pozoruhodný projev měl slovenský premiér Robert Fico. Už jednou, před několika lety, se po jiném Ficově výtečném hradeckém projevu neslo vzduchem davové mínění: „Tohle kdybychom měli doma!"

9. Dlouhodobě systematicky zanedbávané partajní problémy všeho druhu způsobily, že je symbolické, když v místě 40. sjezdu ČSSD, naší nejstarší strany, býval second hand.

10. A ještě jedna svým způsobem symbolická okolnost. Před vchodem si jistý bezdomovec novinářům pochvaloval sociální demokracii. Potom jejich kolegu Štěpána Kotrbu požádal o drobné. V „odpověď" ho dotyčný levicový aktivista a sympatizant sociální demokracie, jenž nevynechá jedinou její akci, kde s gustem řečnívá, postříkal pepřovým sprejem. Nejspíš pojednou, po mnoha ostrých kritikách, souzněl s Alenou Gajdůškovou. Ta kdysi napsala, že sociální demokracie není stranou pro bezdomovce...

Vyšlo v rámci mediální spolupráce s Literárními novinami.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

10:14 Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

Mudrlanti, kterým se dnes v médiích říká experti, vytrubovali do světa, jak prý Írán svůj víkendový …