Pavel Opl: Budeme třem "exotům" platit policejní ochranu celý život?

13.05.2020 17:30

Kam se posunula skutečná činnost Policie České republiky? Slogan policie "Pomáhat a chránit" je dehonestován a zesměšněn.

Pavel Opl: Budeme třem "exotům" platit policejní ochranu celý život?
Foto: Archiv autora.
Popisek: Pavel Opl.

Zažil jsem na ÚOOZ devadesátá léta, kdy v naší zemi zejména cizojazyčné zločinecké bandy páchaly tu nejdrsnější násilnou trestnou činnost při budování svých sfér vlivu. Balkánské mafie, čínské triády, zločinná uskupení z republik vzniklých po rozpadu Sovětského svazu a do toho naši domácí borci. Spousta rodin čelila tragickým následkům a stát bohužel neměl kapacity ochránit každého. Organizovaný zločin té doby se posunul dál (skutečně pouze posunul) a tato trestná činnost ve své nejbrutálnější podobě je na ulicích již výjimečná. A to je samozřejmě moc dobře.  

Policie s velkým PR divadlem představila před lety svůj slogan : "Pomáhat a chránit". Netušil jsem, proč je to potřeba. Dnes to jasné je. Široké veřejnosti, která logicky o bezpečnostní oblasti do hloubky moc neví, se takto politici snažili zastřít skutečný úpadek policie a vzbudit v ní (mylná) pozitivní očekávání od této represivní složky státu. Realita je však dlouhodobě taková, že "naše policie nevzkvétá". Dlužno dodat, že za to nemohou policisté řadoví, ale jde to úmyslnou systémovou likvidaci ze strany vedení policie a ministerstva vnitra. A tento žalostný stav je stále prohlubován.

Co se mi na aktuálním stavu Policie ČR nelíbí by vydalo na knihu. Zmíním alespoň drastickou decimaci operativních složek, která vede k neschopnosti odhalovat a precizně dokumentovat latentní závažnou trestnou činnost, neskutečný nárůst plošného monitoringu a z toho vyplývající dramaticky narůstající neodůvodněné šmírování lidí a naprostou rezignaci na vyšetřování obrovského množství trestné činnosti nepřizpůsobivých obyvatel a některých cizinců. 

Ale že policie bude poskytovat ochranu lidem, kteří by v lepším případě měli být v "ústavu kde se léčí rozum", to je opravdu otřesné. A jak dlouho ji budou mít? Jsem si jistý, že pokud vůči nim nezasáhnou orgány činné v trestním řízení, aby je umravnily, tak oni ve svém konání budou pokračovat celý život. Takže místo jejich postihu je budeme z našich daní celý jejich život hlídat? A policie skutečně nevidí v jejich jednání nic kriminálně závadového? Ani státní zastupitelství ? Kde to jsme ? Pokud vím z řady současných soudních procesů, tak se u nás režimu nepohodlní lidé odsuzují za daleko menší prohřešky. A sám ministr vnitra na tiskové konferenci mluvil o tisících stíhaných osob za příspěvky na sociálních sítích a v internetovém prostoru. To se ale zjevně netýká těchto tří "exotů". Proč ? Proč mají takové krytí?

Činná kompetence je to, co v naší zemi při její správě chybí a moc doufám, že se tohoto přístupu brzy v politice dočkáme.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…