Pavel Páral: Plavky k Vánocům

19.10.2014 7:34

Ze zemí eurozóny přicházejí čím dále horší ekonomické zprávy. Místo rok ohlašovaného uzdravení a nového růstu přichází zřejmě přinejmenším na významné části kontinentu další vlna recese. Překvapit to může jen hodně vytrvalé eurooptimisty, kteří stále odmítají pochopit, že se společnou měnou se z té kaše prostě vyhrabat nejde.

Pavel Páral: Plavky k Vánocům
Foto: Hans Štembera
Popisek: Evropská měna euro. Ilustrační fotografie euromincí

Vysvětlování příčin této reality však v tomto článku vynechme, protože v tuto chvíli je daleko aktuálnější zajímat so o to, co nový směr vývoje evropské ekonomiky znamená pro Česko a jak bychom měli reagovat, aby dopady byly minimální. Vzhledem k silné provázanosti s německou ekonomikou se na té klouzačce pochopitelně svezeme také, ale vzhledem k lepšímu stavu korporátní sféry a jejímu nižšímu zadlužení i s ohledem na rozpočtové reformy provedené vládou Petra Nečase je naše výchozí pozice docela výhodná.

Podstatné pro využití našich předností je ale racionální vládní politika a té se zřejmě dočkáme jen těžko. Například pro pronikání našich exportérů na neevropské trhy je v současné extrémně nejisté politické situaci ve světě velmi důležitá podpora exportu prostřednictvím Exportní garanční a pojišťovací společnosti (EGAP) a České exportní banky. Ty jsou z minulé krize ale zatíženy problémovými aktivy v podobě nesplácených úvěrů. Jistě mohlo v některých případech jít o nějakou zlodějinu, ale většinou jde o dopady vyšších podnikatelských rizik v době recese a občas o úřednický šlendrián. Obě instituce je třeba nějakým způsobem ozdravit a dokapitalizovat, aby dál fungovaly jako účinná podpora exportu. Místo toho se pod dohledem Babišova ministerstva financí minulé aktivity rozsáhle kriminalizují a nové dozorčí rady fakticky blokují další obchody, čímž dělají pravý opak toho, co je v této době potřeba. Zejména českým výrobcům investiční produkce tak mohou utéct velké obchody a stovky a tisíce lidí mohou kvůli nekvalifikovaným tzv. odborníkům Andreje Babiše přijít o práci.

Podobná situace je ale v řadě dalších vládních aktivit. Rozběh investic do infrastruktury, na něž jsou díky dřívější úsporné politice konečně nějaké peníze, zásadně brzdí fatální a už druhý rok trvající personální krize ve všech klíčových státních firmách. Naprosto flagrantní je to v případě Ředitelství silnic a dálnic, které řadu měsíců vede v pověření další Babišova odbornice, dáma z PR a pedagožka z VŠE, jejíž jedinou v životě postavenou stavbou byl před řadou let domeček pro panenky.

A aby toho nebylo málo, tak dřívější rozpočtové úspory, které by mohly sloužit podpoře ekonomiky v přicházejících horších časech, se opět po socialisticku rozpouštějí v další sociální dávky, v nesmyslném vytváření třetí sazby DPH, v dalším nalévání miliard do černé zdravotnické díry atd. Místo toho, aby se použily třeba na snížení odvodového zatížení práce k podpoře zaměstnanosti a na zrychlení odpisů stimulující investice. Takže obrazně řečeno, vláda se věnuje nákupu plavek a výběru opalovacího krému v době, kdy venku přituhuje a je čas starat se, aby bylo čím topit. Hlavně, že jsou klíčové resorty obsazeny nikoli politiky, ale „odborníky“ podle Babišova gusta.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pravybreh.cz

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Jemelík: Poučení ze Zašové

10:14 Zdeněk Jemelík: Poučení ze Zašové

Valašská vesnice Zašová má pevné místo v mých vzpomínkách na vzdálené mládí, proto mě zaujala zpráva…