Peter Kokavec: Oživení? Lidé tomu zatím moc nevěří…

09.09.2013 19:21

V posledních třech letech jsou v průzkumech veřejného mínění patrné rekordně vysoké obavy obyvatel z nezaměstnanosti. V tomto období byla rovněž pozorována rekordně vysoká míra skeptických očekávání budoucího vývoje ekonomické situace země i finanční situace domácností.

Peter Kokavec: Oživení? Lidé tomu zatím moc nevěří…
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Velká část české populace se domnívá, že důsledky globální finanční krize ještě neodezněly v plné své síle. V průběhu léta se však objevily signály, které naznačují, že ekonomika by mohla nabrat směr k černým číslům, pochybnosti obyvatel však stále převládají.

Nedávno zveřejněná data Statistického úřadu o zastavení negativního vývoje české ekonomiky nejsou zdaleka první vlaštovkou. Již na konci července publikovaná zpráva z průzkumu spotřebitelského klimatu prováděného společností GfK referuje o pozitivním vývoji spotřebitelských nálad v prvním pololetí 2013 a to v Německu, Itálii, Španělsku a Velké Británii, což pro exportně orientovanou českou ekonomiku vyznívá příznivě. Zpráva GfK rovněž konstatuje zlepšení příjmových očekávání českých spotřebitelů, i když důvod tohoto zlepšení vysvětluje nepříliš přesvědčivými údaji o vývoji nezaměstnanosti, která v průběhu prvního pololetí poklesla jen o pár desetin, zřejmě v souvislosti se zvýšenou poptávkou po krátkodobých pracovních kontraktech sezónního charakteru. GfK kromě průzkumu u spotřebitelů přináší i další povzbudivé svědectví. V rámci svého projektu TEMAX mapuje maloobchodní prodejny s elektronikou a technickým zbožím u nich zaznamenala v prvním pololetí 2013 o bezmála čtvrtinu vyšší obrat než za stejné období před rokem. Ukazuje se, že růst obratů obchodníků táhnou hlavně mobily a tablety.

Tyto i další povzbudivé zprávy ale nutno korigovat faktem, že předchozí roky byly opravdu chudé a posunuly laťku sledovaných hodnot hodně nízko. Skepse obyvatel navíc neroztaje tak rychle jako jarní sníh.

Jak dokládá aktuálně publikovaný průzkum CVVM jsou Češi v očekávání ekonomického vývoje země nejvíce skeptičtí ze všech obyvatel zemí V4. Pouhých 6 % obyvatel ČR připouští v následujících 12 měsících zlepšení, kdežto v Maďarsku je to téměř čtvrtina. V ČR jako jediné zemi V4 převládá názor, že se situace ještě zhorší – zastává jej až 55 % populace a zbývající třetina se domnívá, že se hospodářská situace země nezmění. Mnohem příznivěji je situace vnímána v Polsku a Maďarsku, kde skeptická očekávání deklaruje jen o něco více než čtvrtina tamních obyvatel, na Slovensku je to 39 %.

V očekávání vývoje materiálních životních podmínek domácností jsou Češi opět největšími skeptiky v rámci V4. Zhoršení očekává třetina populace, kdežto v Polsku je skepticky naladěno jen 16 %, na Slovensku pětina a v Maďarsku čtvrtina obyvatel.

Z nedávné historie lze vypozorovat, že naděje a očekávání lepšího vývoje nejen v ekonomické oblasti stoupají po volbách. Říjnové předčasné volby zřejmě nastaví kurz jiným směrem, než se ubírala politika dosavadní pravicové vlády. Jen doufat, že nadšení obyvatel neopadne tak brzo, jako po ustavení vlády premiéra Nečase, kdy optimistické vyhlídky obyvatel strmě opadly hned po několika měsících jejího mandátu. Zásadním a potřebným krokem musí být opuštění úsporných opatření a naopak investice do ekonomického růstu a vytváření příležitostí na trhu práce. Proto je konsenzus budoucích vládních stran v těchto oblastech zásadním předpokladem ke zlepšení společenského klimatu. Navíc, bez víry obyvatel v zlepšení ekonomické situace země a životních podmínek domácností se proroctví o konci období sedmi hladových let naplní jen stěží.

Odkazy na v textu zmiňované průzkumy:

http://www.gfk.cz/public_relations/press/press_articles/011098/index.cz.html
http://www.gfk.cz/public_relations/press/press_articles/011123/index.cz.html
http://cvvm.soc.cas.cz/media/com_form2content/documents/c1/a7053/f3/ev130902.pdf

Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vasevec.cz

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…