Petice: 55 miliard pro budoucnost, nebo do luftu?

09.06.2020 20:00

My, níže podepsaní občané, jsme hluboce znepokojeni plánovanými státními investicemi ve výši 55 miliard Kč s cílem zdvojnásobit počet cestujících státního letiště Praha Ruzyně včetně jeho rozšíření o druhou ranvej.

Petice: 55 miliard pro budoucnost, nebo do luftu?
Foto: Letiště Praha
Popisek: Letiště Praha

My, níže podepsaní občané,

jsme hluboce znepokojeni plánovanými státními investicemi ve výši 55 miliard Kč s cílem zdvojnásobit počet cestujících státního letiště Praha Ruzyně včetně jeho rozšíření o druhou ranvej. Namísto řešení stávajících problémů Česka tento záměr mnohé již dnes závažné problémy prohlubuje.

  • Extrémní nárůst objemu cestujících z dnešních 17 milionů cestujících ročně až na 30 milionů, související nárůst letecké i návazné pozemní dopravy a turistického průmyslu směřují k významnému navyšování emisí skleníkových plynů, hlavní příčiny zničujícího sucha v Česku.
  • Další, navíc takto masivní navyšování počtu turistů přilétajících do Prahy, prohlubuje tlak na hotelizaci bydlení a krizi dostupnosti bydlení, které čelí stovky tisíc obyvatel hlavního města. Turisté dnes tvoří 70% pasažérů letadel v Praze.
  • Případná nová ranvej přivádí neúměrné navýšení hlukové zátěže nově i do rezidenčních oblastí Suchdola, Nebušic a Lysolají.
  • Další navyšování počtu turistů v Praze je devastační pro veškeré snahy udržet život a trvalé obyvatele v centru Prahy.

Letiště Praha Ruzyně není svou stávající kapacitou ohroženo na fungování, naopak se mu daří snižovat počet přistání a vzletů. I vzhledem k daňovému protěžování letecké dopravy oproti jiným druhům dopravy je velmi ziskové. Pro udržení stávajícího počtu startů a vzletů a pro zvýšení udržitelnosti svého provozu letiště rozhodně novou ranvej nepotřebuje.

55 miliard investovaných do tohoto projektu bude citlivě chybět při řešení:

  1. bezprecedentního schnutí našich lesů a krajiny
  2. kritického ohrožení biodiverzity v Česku
  3. podfinancovanosti infrastruktury českého školství ve výši kolem 40 miliard korun zejména na periferních Česka
  4. vyvádění 800 000 spoluobčanů z exekuční pasti
  5. modernizace železniční sítě
  6. pomoci pro 300 000 českých domácností, které musí do roku 2022 přestat topit uhlím a přejít na čistý zdroj tepla

Před projektem rozšiřování Letiště Ruzyně varuje řada občanů, odborníků na dopravu, energetiku, klima, udržitelný turismus, městský rozvoj i studentské hnutí za budoucnost Fridays for Future.

Jsme přesvědčeni, že rozhodnutí cílit investice směrem do pražského letiště je krátkozraké, nebezpečné a nesystémové. Problémy Česka je třeba řešit, nikoliv dále prohlubovat.

Apelujeme tímto na premiéra a ministry, aby tento záměr z výše jmenovaných důvodů přehodnotili a upřednostnili při zacházení s veřejnými prostředky a českou přírodou skutečné potřeby a zájmy naší země.

Vyzýváme zároveň vedení Prahy, aby podniklo veškeré dostupné kroky potřebné ke zrušení letitého záměru rozšíření Letiště Ruzyně.

Petici můžete podepsat ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…