Petice: Konec ubytovnám pro zahraniční pracovníky v Pardubicích

19.05.2018 18:01

Tato petice je zkonstruována na základě vlastních zkušeností z místa mého trvalého bydliště (dříve rezidentní a klidné zóny).

Petice: Konec ubytovnám pro zahraniční pracovníky v Pardubicích
Foto: pixabay.com
Popisek: Petice - ilustrační foto

Už mě jako občana města Pardubice nebaví neustálé tyranizování zahraničními pracovníky, kteří jsou ubytováni v úzkém sousedství s námi, ostatními občany. Osobní zkušeností je pro mě zničení zpětného zrcátka a laku dveří na automobilu, zaparkovaném před domem. Bezdůvodnou potyčkou mezi opilým obyvatelem místní ubytovny (cizincem) a mnou, která se naštěstí obešla bez fyzického napadení v době, kdy jsem se vracel z brigády domů. Krádeže kožené tašky mému otci v supermarketu s materiály, které musel složitě nahradit. Nebo ohrožení mé matky v ranních hodinách skupinkou cizinců (poté mířící do ubytovny) při cestě do práce na zastávce městské hromadné dopravy.

Za negativní zkušenost z poslední doby považuji konání hudebního festivalu Majáles 2018 (12. a 13. 5.), která byla klíčovou pro to, abych tuto petici vytvořil. Návštěvníci akce, kteří se vraceli od univerzity přes městskou část Polabiny 1 domů, byli následně napadeni obyvateli místních ubytoven, a to několikrát za noc s odstupem několika hodin. Podle mého zjištění tu byla policejní hlídka více než 3x! Napadení podle svědků ve většině případů bylo doprovázeno znatelným fyzickým zraněním, ale i psychickým otřesem návštěvníků akce Majáles.

Každým rokem přibývá více strachu ze strany občanů při pohybu v nočních nebo ranních hodinách v lokalitách blízko ubytoven. Dřívější bezstarostné návštěvy restauračních zařízení z důvodu relaxace nebo trávení volného času s přáteli se změnilo v obezřetný boj o to, dojít v pořádku domů. V krimi zprávách na TV Prima 29. 3. 2018 byla odvysílána reportáž o člověku, který s plynovou pistolí opakovaně napadl návštěvníky místního baru.

Svobodný pohyb společnosti se při výskytu těchto úkazů zužuje na několik málo hodin denně, a to vždy při denním světle. Strach a skutečné omezení občanů při tak triviální činnosti, jako je například vynášení odpadků, nákupu v supermarketu nebo venčení domácích mazlíčků, nabírá alarmující úrovně. Tyto jevy rapidně snižují úroveň výsledného žití ve městě. Po nahodilých dotazech různým respondentům, zdali by v této lokalitě chtěli vlastnit nemovitost a bydlet v ní se svojí rodinou, mi bylo vždy odpovězeno striktní NE. Ostatní obyvatelé těchto lokalit si i v neformálních rozhovorech stěžují na situaci, která v těchto lokalitách převládá, a její důvod vždy směřují k negativnímu důsledku přítomnosti zahraničních pracovníků. Jejich ostych a strach jim nedovolí ozvat se proti poskytovatelům pracovních příležitostí a ubytování cizincům, kteří omezují naši svobodu.

Opravdu chceme, aby se tyto lokality ve městě staly odloučenými z důvodu dalšího přísunu cizinců? Kdy bude cena nemovitostí klesat? Děti/žáci se budou bát jít domů ze škol a jejich rodiče ze zaměstnání? Prosím, popřemýšlejte nad perspetivou města Pardubice.

Pokud tuto petici podepíšete, znamená to, že vám není osud krásného krajského města lhostejný a chcete, aby zase bylo občansky přívětivé a reprezentující.

Děkuji za každý podpis.

Štěpán Matula

Petici můžete podepsat ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

16:07 Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

Jak víceméně poněkud nezajímavě stručně sdělila některá média, v úterý 16. dubna Ministerstvo práce …